Skocz do zawartości

[Programowanie] Spi, uart, I2C czyli bascomowa pułapka

Pomocna odpowiedź

Nie SLAVER tylko SLAVE dlatego, że Master oznacza Mistrzowski, Wyrzszy a Slave oznacza Niewolnik co doskonale pasuje do hierarchii SPI. Natomiast Slaver oznacza ślina, ślinić się co trochę tu nie pasuje poza tym w ang. opracowaniach, które czytałem używa się nazwy Slave.

• Lubię! 1
Noss - określa czy będzie użyta noga SS (1-tak 2-nie)

2 - To procesor kwantowy? 😃

• 2 tygodnie później...

Już dodałem troche materiału o Uart ale to więcej pod względem programu w bascomie. Schematy dodam w najbliższym czasie. Myślę że uda mi się także napisać trochę o I2C.

Jeśli ktoś czegoś nie rozumie to pytajcie sie śmiało. 😉

Coś mało napisałeś o tym poleceniu Waitkey().

Czy ono zatrzymuje pogram do momentu odebrania transmisji?

Dodatkowo można by zmienić trochę program wyświetlający na LCD liczbę, bo , jeśli dobrze zrozumiałem ideę, teraz po otrzymaniu liczby na pół sekundy wyświetli się liczba a potem na 1,5sek zgaśnie(jeśli waitkey() zatrzymuje program), lub wyświetli się zero(jesli nie zatrzymuje).

Polecenie "waitkey" czeka aż przyjdzie jakiś znak, więc można powiedzieć że wstrzymuje cały program, a jeśli już dostanie to pętla idzie po kolei - czyli zostaje wyświetlona informacja na lcd. Jeśli jeszcze coś w tym nie rozumiesz to pytaj śmiało, chętnie pomogę i zrozumiem gimnazjalistę bo sam teraz zaczynam z gimnazjum 😃

Nie to, że ja nie rozumiem, bo nawet nie próbuję zrozumieć BASCOMa, tylko samo działanie Waitkey() było nie do końca jasne.

• 2 tygodnie później...

A ja mam pytanie do I2C. Nie komunikowałem jeszcze dwóch procków ale mam w układzie PCF8574 i przed wysłaniem danych trzeba puścić adres do którego odbiornika mają trafić dane. Chciałbym wiedzieć jak to jest z procesorami gdyby było ich więcej. Czy da się im nadać jakiś adres ??

Druga sprawa to czy linijka

I2crbyte Dane 

nie powinna wyglądać tak

I2crbyte Dane , Nack

Tak tak pominąłem chyba najważniejszy punkt

I2crbyte Dane , nack

Parametr NACK występuje, gdy bieżący bajt jest ostatnim z

odczytywanych.

Parametr ACK występuje, gdy bieżący odbierany bajt nie jest

ostatnim.

Co do większej ilości procesorów. Tak każdemu procesorowi typu slave nadajesz unikalny adres programowo.

Ok postaram się to przybliżyć o ile nic nie stanie na drodze 🙂. Pragnę poinformować że kody zostały opublikowane, a ostatni schemat zaraz wrzucam. Jak ktoś ma uwagę, pomysł , czy komentarz niech się dzieli tutaj 🙂. Ja powiem tylko że bascom umożliwia wmiarę prostą komunikację ale to właśnie czasem z błędem. Jak ktoś coś testował z tego artykuły niech się podzieli własnymi uwagami.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...