Skocz do zawartości

SSH connection refused - rpi zero headless

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, próbowałem się połączyć przez ssh z RPi zero połączonym do routera (rpi widnieje na liscie clientów routera). Po próbie połączenia sie (ssh pi@) dostaje odpowiedź connection refused albo timed out. Wasz poradnik (do rpi) poleca żeby wrzucić pliki ssh czy wpa_supplicant.conf na partycje boot. Niestety takiej u siebie na karcie z wgranym już NOOBSem nie widzialem(cały zestaw kupiłem na botland), jest jedynie widoczna pod windowsem partycja 'recovery' i to tam wrzuciłem te dwa pliki, ogólnie partycja ta posiada chyba wsztkie pliki tj. ta boot z poradnika i widocznie różnią się tylko nazwą. Dodatkowo pod linuxem widze partycje 'SETTINGS', a na niej noobs.conf, wpa_supplicant.conf i folder cache. Czy da się coś w mojej sprawie poradzić? 🙂

PS. chciałem również spróbować komunikacji z UART, niestety we wspomnianej wcześniej partycji recovery nie widniał plik config.txt, więc go stworzyłem i dodałem pojedyńczą linijke uart_enable=1, ale bez sukcesów

aras, ale chwila... Jeśli masz Noobs'a to na tej karcie nie ma zainstalowanego systemu. Podłączyłeś najpierw malinkę do monitora i zainstalowałeś Raspbiana? Te instrukcje dotyczące ssh i config'ów działają tylko, gdy masz już zainstalowany system. W kursie opisywaliśmy jak to zrobić za pomocą Etchera. Noobs ma zastosowanie tylko wtedy, gdy chcesz po zakupie wsadzić kartę do RPi, podłączyć monitor i za pomocą myszki "wyklikać" instalację systemu operacyjnego.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...