Uchpal Napisano Maj 27, 2018 Udostępnij Napisano Maj 27, 2018 Witam.Mam problem z układem jaki chciałbym uzyskać.Może opisze .Mam regulator ESC DUAL 60A 7,4v posiada on wyprowadzenia na dwa silniki klasy 540 7,2v .Silniki napędzają mosty tylny i przedni,sterowanie jest z aparatury RC 2,4 ghz o modulacji ppm.Aparatura ma 6 kanałów w tym kanał 1-0-2,przełącznik .Na tym kanale chcę (poprzez odbiornik 6 kanałowy)podłączyć przekaźnik 5vdc 10A i wpiąć go w przewód silnika aby można zatrzymywać jeden silnik gdy inny pracuje.Niestety przekaźnik nie reaguje na sygnał z odbiornika ppm.Jedni mówią aby zastosować mostek tranzystorowy,inni mówią o enkoderze .Układ ma być prosty i bardzo mały z uwagi na brak miejsca.Już sam nie wiem ,mam zdjęcie takiego układu lecz nie mogę rozszyfrować podzespołów.Proszę o pomoc. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Maj 27, 2018 Udostępnij Maj 27, 2018 Szukaj hasła "RC switch". To malutki układzik który z jednej strony podłączasz do odbiornika RC jak serwo a z drugiej ma silny tranzystor, który możesz wykorzystać do włączenia przekaźnika. Zwykle w jednym położeniu skrajnym drążka włącza wyjście a w przeciwnym wyłącza. Przełącznik w kanale nadajnika musisz skonfigurować tak, by dawał dwie skrajne wartości. To mniej więcej coś takiego: https://abc-rc.pl/wylacznik-elektroniczny-10a-4-10v EDIT: Nie możesz jednego silnika po prostu odciąć elektrycznie. Jeśli chcesz przełączać 2WD/4WD musisz go wysprzęglić mechanicznie tuż przy mechaniźmie różnicowym, bo wyłączony będzie potężnym hamulcem blokującym oba koła tej osi. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Uchpal Maj 28, 2018 Autor tematu Udostępnij Maj 28, 2018 Dziekuję za poradę. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź