Skocz do zawartości

Początkujący - od czego zacząć - Arduino czy STM32?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam forumowiczów,

przepraszam, jeżeli takie pytanie już padło, szukałem na forum i nie znalazłem czegoś podobnego.

Chciałbym nieco czasu poświęcić mikrokontrolerm (i elektronice ogólnie pojętej). Docelowo chciałbym zbudować system inteligentego domu (samodzielnie, zabawa sprawia mi więcej przyjemności niż kupowanie gotowych klocków).

Stąd pytanie - od czego zacząć - Arduino czy STM32? Chyba docelowo chciałbym korzystać z ARM, jako że (jak czytałem) jest to bardziej rozwojowa platforma (dla majsterkowiczów).

Za wszelkie uwagi będę bardzo wdzięczny.

dzięki,
Krystian

Może zerknij na kursy dostępne z menu na górze strony — są zarówno na jedną jak i na drugą platformę — i zdecyduj który będzie dla ciebie lepszy. Z Arduino jest łatwiej, z STM32 jest szybciej.

Dzięki za odpowiedź,
Rozumiem, że przez:

STM32 jest szybciej.

miałeś na myśli większą moc obliczeniową?

Wygląda na to, że zacznę od STM32. Pewnie się jeszcze odezwę 🙂

...to może rozważ jeszcze raspberry pi...

RPi biorę pod uwagę, ale jedynie jako centralę. Elementy wykonawcze/pomiarowe wolę na czymś lżejszym

krystianr, na pewno pod Arduino znajdziesz więcej "gotowców". Wszystkie tematy "domowe" są już dość dobrze "oklepane" na wszystkie możliwe strony w Internecie, więc łatwiej znajdziesz pomoc. W przypadku STM32 będziesz miał większe możliwości, ale jeśli dopiero zaczynasz to na pewno wszystko zajmie Ci znacznie więcej czasu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...