Skocz do zawartości

Pętla zwrotna RX-TX nie działa

Pomocna odpowiedź

STM jest zasilany z Arduino więc wspólna masa jest. Co do "poprawności" połączenia. To wałkuję to już od ponad tygodnia więc próbowałem jak i RX-TX tak i RX-RX.

Nie ma co wałkować, używasz konwertera to podpinasz normalnie RX-TX, a jak UNO to pin oznaczony na D0 RX jest pinem TX konwertera, więc tu wyjątkowo TX-TX. Temat jest wyjaśniony i nikt tu nie zajrzy kto się zajmuje STM. Zworki na płytce bluepill wiesz do czego służą? No i fakt, że STM jest tolerancyjny dla 5V na tych pinach nie znaczy że taki sygnał Ci wyśle ze swojego TX, to będzie dalej logika 3.3V, jak zostanie obniżony przez to co jest na płytce UNO (oczywiście logika jest odwrócona). Zastosuj konwerter, jakiś porządny z  zasilaniem po obu stronach 5V i 3.3V. Może wtedy będziesz miał szansę użyć UNO. Jak już kupujesz na ali to odżałuj 2$ i kup sobie programator STlink.

A co do pomiaru napięcia, proszę nie wspominaj nawet o tym w przyszłości. Być może masz oscyloskop, ale z braku przejściówki UART szczerze w to wątpię. Więc może jakiś multimetr, tak? To one mierzą średnie napięcie z 1s, no może 100ms. I teraz wysyłasz znak przez UART z prędkością 115200, trwa to jakieś 70us, w tym czasie stan napięcia zmienia się zgodnie z bitami kilka razy (czyli w czasie komunikacji obniżenie napięcia z 5V do 0V trwa 1/115200 czasu pomiaru multimetrem, w przybliżeniu, jeśli akurat bity są 1). Co spodziewasz się zmierzyć multimetrem gdy pik do 0 może trwać ~<10us?

Skoro już ustaliliśmy, że nie da się użyć Arduino z CH340 na pokładzie do programowania STM32 postanowiłem się nie poddawać.

Podłączenie jest jak na zdjęciu:

IMG_0895.thumb.JPG.e7b798ae95561492e2003f273002661d.JPG

Na Arduino reset zwarty do masy, zworki na bluepill: BOOT0 = 1, BOOT1 = 0.

Do tego ustawienia Flash Loadera:

1628550488_Flashloader.thumb.PNG.7a3455b2840ae1dde98d38b7d2bc6ba5.PNG

Oczywiście port powinien być wybrany, ale zrzut robiłem po odłączeniu Arduino.

W każdym razie mogę śmiało powiedzieć: "u mnie działa" 🙂

• Lubię! 1

@Elvis, gratulacje. Jakoś mi umknął ten konsensus, że nie można wykorzystać CH340 z UNO do programowania czy komunikacji.  A co @Kucharskov tam nawywijał to już się możemy nie dowiedzieć :D. Konwerter poziomów może nie zawsze jest konieczny, eliminuje jednak  jakieś niewiadome.

Nawywijałem tyle, że czekając na konwerter FTDI wpisałem w gugla "Arduino like USB2Serial" i próbowałem za jego pomocą podpiąć się pod tego STM32. Nikt nigdzie nie pisał, że musi to być oryginał a nie klon z CH340. Jak się aktualnie okazuje samo STM32 jest walnięte o czym postanowiłem napisać TUTAJ NA FORUM. Jeżeli są panowie zainteresowani próbą reanimacji to zapraszam do dyskusji 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...