Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ponieważ to jest pierwszy mój post na forum Diody, chciałem was wszystkich przywitać.

Do napisania tego postu skłoniło mnie to iż w przypływie wolnego czasu (urlop) wykonałem model ranienia robota.

Ramie wykonane z elementów które akurat zostały po remoncie tj. części paneli podłogowych,sklejka 4mm , oraz kółka zębate kasety wideo VHS C,oraz laminat PCB.

Do napędu służą serwonapędy modelarskie Tower pro SG-5010 5szt,oraz 2 mocniejsze serwa tej samej firmy niestety modelu nie pamiętam , i 1szt Hitec HS-311.

Ramie standardowo posiada 4 stopnie swobody plus chwytak, a po przezbrojeniu 5 plus chwytak.

Kontrolerem pierwotnie był NE-041, ale niestety nie był dobry, a teraz jest SK-18 i jest rewelacyjny film na końcu postu jest z kontrolerem SK-18.

Oto fotki

1

IMG_4aa533b488b558664.jpg

2

IMG_4aa5340fe35ab7354.jpg

3

IMG_4aa5343d40bfd114.jpg

4

IMG_4aa534604e13c2211.jpg

a to opcjonalny piąty stopień swobody

IMG_4aa534815e4d37857.jpg

a tu na szybko nakręcony filmik z działania

Pozdrawiam Robert

IMG_4aa533829ea681152.thumb.jpg.7c9564f9f529f09c468b0eb76c56a05b.jpg

• Lubię! 1

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Bardzo eleganckie wykonanie 🙂

Zawsze mnie zastanawialo przy tych pokazach z pudelkami od zapalek itp - to jest jakos na sztywno zaprogramowane? Znaczy wczesniej naklepales sie i metoda prob i bledow dobrales 'wspolrzedne' gdzie ma ramie chwytac kolejne pudelka i je przenosic?

Zawsze mnie zastanawialo przy tych pokazach z pudelkami od zapalek itp - to jest jakos na sztywno zaprogramowane? Znaczy wczesniej naklepales sie i metoda prob i bledow dobrales 'wspolrzedne' gdzie ma ramie chwytac kolejne pudelka i je przenosic?

Więc tak

Ustawiasz pudełka,klocki w programie ręcznie wykonujesz poszczególne ruchy ramion i po zapamiętaniu wszystkich zapisujesz .

A potem to już w automacie .

Więc tak

Ustawiasz pudełka,klocki w programie ręcznie wykonujesz poszczególne ruchy ramion i po zapamiętaniu wszystkich zapisujesz .

A potem to już w automacie .

czyli tak wlasnie jak myslalem 😉 - dzieki

• Lubię! 1
  • 4 miesiące później...

Witam wszystkich ! gdyż pisze na forum "diody" po raz pierwszy .

Bardzo podoba mi się twoja ręka pod względem technicznym -do tego stopnia że zmobilizowała mnie do rejestracji w serwisie.

Najbardziej zaciekawiła mnie konstrukcja kleszczy. Jak byś mógł ją bardziej opisać to bym był wdzięczny.

Czy możesz podpowiedzieć jakie serwa gdzie stosować /o jakiej sile/ i jaki ciężar jest wstanie podnieść twój Robot Arm?

I ostatnie moje pytanie -choć nie wiem czy uda mi się sprecyzować: dlaczego nie połączyłeś serw tzw. podłogą aby pracowały przeciwstawnie ? Czy wynikło to to ze sterownika SK18 ? Czy innego powodu?

PS.

Chciałbym być tak zorganizowany że by po remoncie jeszcze stworzyć taką konstrukcje, tym bardziej ciekawą że zrobioną z resztek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...