Skocz do zawartości

[STM8l15x] RFM69HW nie zapisuje niektórych rejestrów

Vroobee

Pomocna odpowiedź

Witam,

jeśli ktoś z Was ogarniał bibliotekę p.Mirka do RFM69CW może spróbuje mi na to odpowiedzieć bo ja już w sumie nie wiem o co chodzi. 

Więc, wykorzystując bibliotekę z GB dot. RFM69CW i to że ten moduł od wersji HW teoretycznie nie powinien różnić się prawie niczym jeśli chodzi o zasadę działania postanowiłem napisać prosty program do wysyłki danych. ALE niestety zauważyłem, że moduł nie bardzo pozwala na zapis do niektórych rejestrów. Po kolei - init przebiega pomyślnie praktycznie tak samo jak w GB z drobną różnicą, że wartości takie jak częstotliwość nośna itp. wpisuję na stałe bez możliwości wpisania ich jako argument funkcji. Na koniec initu - standby plus rxon. Moduł przechodzi w tryb odbioru. 

Po czym próbuję coś wysłać i tu zonk. Nawet nie mogę zapisać nic do kolejki FIFO. Za każdym sprawdzeniem zapełnienia bufora przed i po funkcji rfm69_fifo_transfer() otrzymuję flagę FIFO_NO_EMPTY jako pusty bufor. I tu pojawia się pytanie czy ten moduł ma jakieś specjalne warunki działania, żeby móc cokolwiek zapisać do bufora ? Również późniejsze przejście do trybu txon() kończy się timeoutem i wywaleniem funkcji.

Proszę o wskazówki co mogło pójść nie tak.

Aaaaa i ciągle w sumie wskazywane jest bufor fifo jako NotEmpty, brak możliwości skasowania bufora FIFO. Po wywołaniu funkcji fifo_clear nadal jest NotEmpty.

2 godziny temu, Vroobee napisał:

Witam,

jeśli ktoś z Was ogarniał bibliotekę p.Mirka do RFM69CW może spróbuje mi na to odpowiedzieć bo ja już w sumie nie wiem o co chodzi. 

Więc, wykorzystując bibliotekę z GB dot. RFM69CW ...

Cześć,

a mógłbyś podać jakiś link do tej biblioteki i wkleić twój kod programu. Bez tego ciężko cokolwiek powiedzieć.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.