Vroobee Napisano Listopad 22, 2018 Udostępnij Napisano Listopad 22, 2018 Witam, jeśli ktoś z Was ogarniał bibliotekę p.Mirka do RFM69CW może spróbuje mi na to odpowiedzieć bo ja już w sumie nie wiem o co chodzi. Więc, wykorzystując bibliotekę z GB dot. RFM69CW i to że ten moduł od wersji HW teoretycznie nie powinien różnić się prawie niczym jeśli chodzi o zasadę działania postanowiłem napisać prosty program do wysyłki danych. ALE niestety zauważyłem, że moduł nie bardzo pozwala na zapis do niektórych rejestrów. Po kolei - init przebiega pomyślnie praktycznie tak samo jak w GB z drobną różnicą, że wartości takie jak częstotliwość nośna itp. wpisuję na stałe bez możliwości wpisania ich jako argument funkcji. Na koniec initu - standby plus rxon. Moduł przechodzi w tryb odbioru. Po czym próbuję coś wysłać i tu zonk. Nawet nie mogę zapisać nic do kolejki FIFO. Za każdym sprawdzeniem zapełnienia bufora przed i po funkcji rfm69_fifo_transfer() otrzymuję flagę FIFO_NO_EMPTY jako pusty bufor. I tu pojawia się pytanie czy ten moduł ma jakieś specjalne warunki działania, żeby móc cokolwiek zapisać do bufora ? Również późniejsze przejście do trybu txon() kończy się timeoutem i wywaleniem funkcji. Proszę o wskazówki co mogło pójść nie tak. Aaaaa i ciągle w sumie wskazywane jest bufor fifo jako NotEmpty, brak możliwości skasowania bufora FIFO. Po wywołaniu funkcji fifo_clear nadal jest NotEmpty. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
FlyingDutch Listopad 22, 2018 Udostępnij Listopad 22, 2018 2 godziny temu, Vroobee napisał: Witam, jeśli ktoś z Was ogarniał bibliotekę p.Mirka do RFM69CW może spróbuje mi na to odpowiedzieć bo ja już w sumie nie wiem o co chodzi. Więc, wykorzystując bibliotekę z GB dot. RFM69CW ... Cześć, a mógłbyś podać jakiś link do tej biblioteki i wkleić twój kod programu. Bez tego ciężko cokolwiek powiedzieć. Pozdrawiam 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »