Skocz do zawartości

Jeden silnik DC kręci się szybciej niż drugi.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Wczoraj podłączyłem dwa silniczki DC do arduino przez mostek L298N i działały pięknie. Dało się sterować przez PWM idealnie. Dzisiaj chciałem zaprogramować odbiornik IR tak, żebym mógł sterować ,,prędkością" obrotu silniczków. Okazało się, że na maksymalnym PWM (255) oba poruszają się z taką samą prędkością. Od 200 w dół natomiast zaczynają się dziwne rzeczy. Jeden kręci się szybciej od drugiego.

Zmierzyłem napięci na tych dwóch silniczkach podczas ich pracy i oto wyniki:

Przy PWM 255 = Obydwa 7,4V

Przy PWM 180 = Pierwszy 6,66V, a drugi 3,77V

Przy PWM 100 i w dół to jeden z nich wogóle się nie porusza, za to drugi zasuwa jak burza.

I rodzi się pytanie. W czym jest problem? Mostek zwalony? Czy może z silniczkami jest coś nie tak?

Dodam jeszcze, że wszystko jest zasilane 9V(nie, nie zwykłą baterią. Mam akumulator 12V 2Ah. Prąd z niego przechodzi przez stabilizator i stąd 9V), a źródło zasilania było w pełni naładowane.

Z góry dziękuję za pomoc!

Gość es2
13 godzin temu, AleX427 napisał:

Okazało się, że na maksymalnym PWM (255) oba poruszają się z taką samą prędkością. Od 200 w dół natomiast zaczynają się dziwne rzeczy. Jeden kręci się szybciej od drugiego.

Nie ma dwóch takich samych silników.

Jak mierzyłeś prędkość na max obrotach?

20 godzin temu, AleX427 napisał:

Wczoraj podłączyłem dwa silniczki DC do arduino przez mostek L298N i działały pięknie. Dało się sterować przez PWM idealnie.

Czyli w momencie, gdy zmieniałeś wypełnienie PWM programowo (np. w pętli  o 1 co 100ms), to działało ok? A po dodaniu ustalania PWM za pomocą sygnału IR przestało działać ok?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...