Skocz do zawartości

Prototyp autonomicznego pojazdu

Mihao

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@Mihao, właśnie zaakceptowałem opis. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 😉

Fajny projekt, mógłbym czytać nawet 10 stron bo sam się przymierzam do czegoś podobnego 😄 Co do Arduino, to polecam pro mini - mało zajmuje miejsca, funkcjonalność ta sama co w uno, klony po piątaku na ali, a dodatkowo są wersje 3.3V, więc obyło by się bez konwertera 😉 Ciekawi mnie jakby w tym zadaniu wypadło np. RPi 3 A+, bo sam mam Zero W (które pewnie podobnie by sobie radziło jak B+) i wiem że potrzebowałbym mocniejszego ale wydawało mi się, że aż Jetson nie powinien być potrzebny.

• Lubię! 1

@arti1295 

Cytat

Co do Arduino, to polecam pro mini

Uno było pierwsze pod ręką w półce z elektroniką, ale faktycznie mini by pasowało lepiej. 

Cytat

Ciekawi mnie jakby w tym zadaniu wypadło np. RPi 3 A+, bo sam mam Zero W (które pewnie podobnie by sobie radziło jak B+) i wiem że potrzebowałbym mocniejszego ale wydawało mi się, że aż Jetson nie powinien być potrzebny.

Na pewno było by "lżej" liczyć i więcej FPS można by wyciągnąć jednak w czasie budowania tego miałem trochę wydatków np uszkodzenie kamery 5mpx i konieczność zakupu nowej a wersji 3A nie było na rynku wtedy (projekt powstawał na przełomie 17/18) i nie chciałem inwestować oraz nie było oceniane estetyka wykonania bezpośrednio tylko działanie / implementacja. W przeciwnym razie zapewne powstaw by hat do Pi który by zawierał wszystkie elementy tak aby tylko wpiąć silniki. 

Jetson pozwolił by na więcej funkcji i bardziej złożone sieci(innego typu np konwolucjne) a także zastosowanie kilku kamer bo niestety z jednej jest małe pole widzenia i wbrew pozorom rozpoznawanie znaków nie jest takie łatwe dla procesora.  

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 15.03.2019 o 11:32, phillix napisał:

Super projekt! Mógłbyś bardziej opisać albo porobić fotki układu kierowniczego? Też mam robota na konstrukcji lego i właśnie oś skrętna to pięta achillesowa 😞

tutaj są screeny z instrukcji + pdf z instrukcja tego modelu, ja podłączyłem serwomechanizm z tym długim axelm co wychodzi z ukłądu kierowniczegona screenach i w zasadzie bardziej go nie przerabiałem - wadą tego jest zębatka liniowa (chyba tak to się nazywa) w połaczeniu z kołem zębatym które ma luzy i to powoduje że pojazd znosi albo sam skręca. 

instrukcja1.JPG instrukcja2.JPG

6112296 (1).pdf

• Lubię! 2

image.thumb.png.cbe10f8f369fcb018a168ca118234e56.png

Nowa podstawa pod nowe rozwiązanie z lepszym sbc, kamerą i podwoziem, taki trochę... wkrótce więcej info. 

Ps. Może w tym już uda się wyregulować luzy 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.