Skocz do zawartości

Problem z serwami

pawel

Pomocna odpowiedź

Podczas budowy mojego nowego robota napotkałem na problem z obsługą serw. Sterowałem już nimi nie zależnie w innych urządzeniach. Ale problem pojawia się dopiero po osadzeniu ich w robocie.

Kiedy zaprogramuje kontroler to wszystko jest fajnie i chodzą serwa tak jak chce, ale jak włączam zasilanie na nowo to serwa skaczą w chaotyczny sposób. Jak wyłączę robota, tak żeby energia z kondensatorów nie została "zużyta" i włączę ponownie, to zaczyna działać jak powinien.

Podejrzewam że jest to spowodowane jakimiś zakłóceniami, ale nie wiem skąd mogły by się one brać przy rozruchu. Problem się pojawia jak staruje serwami poprzez bascomową instrukcje config servos, ale też podczas sterowania poprzez pwm.

Z góry dziękuje za pomoc, ja już się poddałem.

Musisz zacząć sterować serwami na samym początku programu. Jeśli wcześniej wykonujesz coś czasochłonnego, np. inicjalizujesz lcd, serwa mogą "szaleć". Najlepiej byłoby zasilać serwa z odłączanego zasilania, np. przez tranzystor. Wtedy po starcie serwa nie byłyby zasilane, a procek miałby czas na inicjalizację. Po niej uruchamiałby zasilanie serw.

Jeśli masz już wykonaną płytkę, pozostaje przenieść sterowanie serwami na sam początek programu.

[ Dodano: 14 Paź 09 09:07 ]

Jeszcze jeden pomysł - czy nie masz problemów z resetowaniem procesora? Może za wolno narasta napięcie i procek się zawiesza. Czy program na pewno działa? Mówię o tej sytuacji, gdy serwa szaleją. Może dodaj np. migającą diodę i zobacz czy program poprawnie startuje.

• Lubię! 1

Problem rozwiązany. Winne okazały się kondensatory które miały niwelować szumy, ale chyba dałem je zbyt duże. Jak je wylutowałem to zniknęły wszystkie problemy, będę je musiał zastąpić czymś o mniejszej pojemności.

Podejrzewam że kondensatory pobierały bardzo duży prąd podczas ładowania się, co powodowało spadek napięcia i zawieszenie się kontrolera.

Wielkie dzięki za pomoc stawiam piwka.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.