Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Hej, mam problem z dodatkiem platformIO który nie działa poprawnie. Mogę odbierać przez terminal informacje ale już nic nie mogę wysyłać, nawet pola do wpisywania fraz nie ma, tylko jest jakiś czarny prostokącik. . Dodatkowo wyświetla się ciągle błąd w output Error: no handler found po jakimkolwiek wgranym programie. Jeszcze dodatkowo co jakiś czas przy próbie wgraniu innego programu wyskakuje takie coś: 

could not open port u'COM5': could not open port u'COM5': WindowsError(5, 'Odmowa dost\xeapu.')
The terminal process terminated with exit code: 1

Terminal will be reused by tasks, press any key to close it.

Oto mój program:

#include <Arduino.h>

String odebraneDane = "";
void setup() {
  pinMode(5,OUTPUT);
  pinMode(6, OUTPUT);
  pinMode(7, OUTPUT);
  Serial.begin(9600);
}

void loop() {
  Serial.println("t");
  if (Serial.available() > 0) {
  odebraneDane = Serial.readStringUntil('\n');
  if(odebraneDane == "zielony") {
    digitalWrite(5, HIGH);
    delay(100);
  }
  if(odebraneDane == "żółty") {
      digitalWrite(6, HIGH);
      delay(100);
  }
  if(odebraneDane == "czerwony") {
        digitalWrite(7, HIGH);
        delay(100);
  }
  }
}

Programuje na Arduino UNO

Edytowano przez Karliko

@Karliko proponowałbym zacząć od wgrania i przetestowania programu przez Arduino IDE, będziesz miał gwarancję, że błąd leży po stronie PlatformIO. Wykluczysz możliwe problemy z elektroniką lub kodem Arduino.

Dnia 9.02.2019 o 13:37, Karliko napisał:

Mogę odbierać przez terminal informacje ale już nic nie mogę wysyłać, nawet pola do wpisywania fraz nie ma, tylko jest jakiś czarny prostokącik.

Pokaż z ciekawości zrzut ekranu jak to wygląda 🙂

Na Arduino IDE wszytko działa. Dopiero w trakcie resetowania arduino z przycisku można wgrać inny program w Arduino IDE nie są potrzebne takie rzeczy. Takie rzeczy dzieją się tylko jeśli mam program co wysyła do terminalu jakieś liczby czy litery 

a1.jpg

12 godzin temu, Karliko napisał:

Takie rzeczy dzieją się tylko jeśli mam program co wysyła do terminalu jakieś liczby czy litery 

Jeśli wysyłasz coś w koło bez żadnych przerw to może po prostu zapychasz sobie cały interfejs komunikacyjny. Spróbuj z jakimś prostym programem, który np. wysyła tekst co 1-2 sekundy - wtedy nie powinno być takich problemów. Jeśli jednak pojawią się kłopoty, to będzie oznaczało już jakieś błędy typowo związane z PlatformIO.

Niestety nie spotkałem się osobiście z takim błędem u mnie działało bez problemów. Obstawiałbym tutaj jakieś typowe błędy z gatunku "komputerowego". Pewnie zacząłbym od reinstalacji środowiska 😉 Wiem, że to mało profesjonalne podejście, ale często pomaga. Upewniłbym się też, że ścieżka do programu/projektów nie jest jakaś udziwniona (spacje, polskie znaki itd.), bo to również często komplikuje różne tematy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...