miszczu18 Napisano Luty 18, 2019 Udostępnij Napisano Luty 18, 2019 Cześć. Próbowałem przećwiczyć przerwania migając diodą co 0.5 sekundy ale dioda nie zmienia stanu. Znalazłem w nocie katalogowej, że dla mojej ATmegi8, timer1 ma tryb CTC i ma dwa kanały(niezbyt wiem co to znaczy). W channel a nie ma preskalera do ustawienia więc postanowiłem użyć channel b ale nie działa mi to. #include <avr/io.h> #include <avr/interrupt.h> int main(void){ DDRC|=(1<<PC3); PORTC|=(1<<PC3); TCCR1B|=(1<<WGM13)|(1<<WGM12); //USTAWIAM TRYB CTC TCCR1B|=(1<<CS12);//PRESKALER NA 256 OCR1B=62499;//ZEBY WYSZLO 0.5Hz TIMSK=(1<<OCIE1B);//ODBLOKOWANIE PRZERWANIA sei(); while(1){} } ISR(TIMER1_CAPT_vect){ PORTC^=1<<PC3; } Rozwiązałem problem. 1. Zamiast Hz w obliczeniach dałem 0.5 sekundy więc obliczenia bez sensu i zła wartość do OCR1x. Powinno wyjść 15624. 2.Zła nazwa wektora przerwania w ISR(), powinno być TIMER1_COMPA_vect. 3. Ogólnie ustawianie trybu pracy i preskalera jest a kanale B ale wpisywanie wartości do porównania, odblokowanie i wektor przerwania są na kanale A. Nie mam pojęcia dlaczego. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? #include <avr/io.h> #include <avr/interrupt.h> int main(void){ DDRC|=(1<<PC3); PORTC|=(1<<PC3); TCCR1B|=(1<<WGM12); //USTAWIAM TRYB CTC TCCR1B|=(1<<CS12);//PRESKALER NA 256 OCR1A=15624;//ZEBY WYSZLO 0.5Hz TIMSK=(1<<OCIE1A);//ODBLOKOWANIE PRZERWANIA sei(); while(1){} } ISR(TIMER1_COMPA_vect){ PORTC^=(1<<PC3); } 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Saalin Luty 23, 2019 Udostępnij Luty 23, 2019 (edytowany) Cytat Ogólnie ustawianie trybu pracy i preskalera jest a kanale B ale wpisywanie wartości do porównania, odblokowanie i wektor przerwania są na kanale A. Nie mam pojęcia dlaczego. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Zaznaczam, że jestem zupełnie początkujący w temacie AVR i bardzo chętnie sam przeczytam ewentualne sprostowanie tego co napisze. TCCR1A i TCCR1B (tj. sufiks A i B) nie dotyczą kanałów to tylko oznaczenie typu 'pierwszy' i 'drugi'. Dzięki dwu kanałom w zegarze możemy porównywać stan zegara z dwoma wartościami i mieć różne OCR1A i OCR1B i odpowiadające im przerwania. Niemniej w trybie CTC, jak nazwa trybu wskazuje, licznik ulega wyzerowaniu po dotarciu do ustawionej wartości TOP, dlatego w tym wypadku nie ma czegoś takiego jak niezależny tryb CTC dla drugiego kanału. Edytowano Luty 23, 2019 przez Saalin 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź