Arius Napisano Marzec 17, 2019 Udostępnij Napisano Marzec 17, 2019 Cześć, Chciałbym stworzyć swojego pierwszego robota Micromouse i mam jedno pytanie. Przeszukałem trochę internetu i wiem już mniej więcej w jaki sposób można zmapować labirynt, tj. stworzenie tablicy przechowującej konfigurację ścian w każdej komórce, jednak dalej nie wiem w jaki sposób roboty 'wiedzą', w której aktualnie komórce się znajdują. Widziałem takie odmiany labiryntu, gdzie oprócz ścian była na podłodze zrobiona siatka np. z taśmy izolacyjnej - wtedy sprawa jest prosta, ale co z labiryntami w których nie ma takiej siatki? Roboty mają enkodery w silnikach i są w stanie oszacować swoje położenie lub jest jakiś inny sposób? Żeby była jasność chodzi mi o sytuację, gdy robot ma np. do przejechania jakąś prostą złożoną z 3 komórek, to skąd wie, że pokonał 3, a nie 1 (w przypadku gdybyśmy brali pod uwagę jedynie węzły). Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 17, 2019 Udostępnij Marzec 17, 2019 4 godziny temu, Arius napisał: Roboty mają enkodery w silnikach i są w stanie oszacować swoje położenie lub jest jakiś inny sposób? Dokładnie tak, nie ma nawet żadnej innej możliwości 🙂 Teoretycznie można byłoby wykorzystać IMU, ale znacznie łatwiejsze w użyciu będą enkodery. Zapomnij o taśmie izolacyjnej, bo jeśli gdzieś ją widziałeś to tylko przez przypadek. W labiryntach nie korzysta się z pozycjonowania za pomocą czujników linii. Upewnię się tylko - czytałeś ten artykuł? Roboty MicroMouse – 5 metod przeszukiwania labiryntu Sprawdź również roboty Micromouse opisane na naszym forum: https://forbot.pl/forum/tags/Micromouse/ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Arius Marzec 17, 2019 Autor tematu Udostępnij Marzec 17, 2019 Dzięki za odpowiedź, a artykuł o MicroMouse czytałem 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź