madik Napisano Listopad 10, 2009 Udostępnij Napisano Listopad 10, 2009 Skonstruowany przez majsterkowicza o ksywce "Tyberius" Giger nie przypomina może z wyglądu twórczości "tego" Gigera, ale kosztował tyle pracy i pieniędzy, że warto rzucić na niego okiem (ponad 100 godzin pracy i10 tys. dolarów). Tak duże wydatki wynikały z decyzji o użyciu bardzo drogich (między 200 a 300 dolarów za sztukę) i kapryśnych, profesjonalnych serwomechanizmów, zamiast skleconych własnoręcznie w garażu. Ostateczny efekt cieszy oko -- robot pomachał nam, przyjął kilka zabawnych póz, a nawet przeszedł się po biurku bez przewracania (choć uczciwie trzeba przyznać, że widzieliśmy już roboty chodzące z większym wdziękiem). Zapraszamy do obejrzenia Gigera na filmiku, który znajdziecie w rozwinięciu posta. Źródło:engadget.pl
Nawyk Listopad 10, 2009 Udostępnij Listopad 10, 2009 Widziałem go już na stronie LMR, dużo stopni swobody czyni jego ruchy bardziej naturalnymi...ale nie bardzo wiem co właściwie odróżnia go w praktyce od np. robonovy (poza wspomnianą ew. płynnością ruchów, która wynika w dużym stopniu z oprogramowania)?
madik Listopad 10, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2009 Robonova jest bardzo fajnym robotem i w porównaniu z tym "tyberiusem" o wiele tańszy (kiedyś można było go zdobyć za około 3700zł.
Nawyk Listopad 10, 2009 Udostępnij Listopad 10, 2009 O to mi chodzi, zastanawia mnie po prostu czy ta różnica kosztów przenosi się na funkcjonalność robota... Bo na podstawie filmu ciężko mi wychwycić różnicę
Bobby Listopad 10, 2009 Udostępnij Listopad 10, 2009 Sam autor na LMR pisał, że prgram jest jeszcze niedopracowany, więc pewnie za jakiś czas będzie lepiej.
madik Listopad 11, 2009 Autor tematu Udostępnij Listopad 11, 2009 Ale jedno jest pewne: jest to ciężka praca przy budowie robota chodzącego.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »