Skocz do zawartości

Lutowanie ścieżek

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ci co śledzą temat https://www.forbot.pl/forum/topics7/beam-jednoukladowy-swiatlolubek-vt850,60.htm wiedzą, że jestem jakąś niedołajdą.... ehh, mam pytanie.. mam już elementy płytkę nawet serwo.. i zarąbisty pomysł na obudowę.. ale mam problem ze ścieżkami:( po 4 latach elektronika nie mogę sobie poradzić ze ścieżkami;/;/;/;/;/ mam płytkę uniwersalną, którą i tak już schrzaniłem, dobrze ze mam drugą... uniwersalna, czyli z dziurkami.. nie musze wiec trawić ( chce tego uniknąć ). Więc mam elementy i jak je teraz ze sobą połączyć? Próbowałem ocynowanymi , cienkimi przewodami ( takimi jak w USB ) łączyc elementy według schematu i powstała mi straszna pajęczyna, wyglądało to nieestetycznie i byłby kłopot z wmontowaniem układu do obudowy.. próbowałem ocynować same ścieżki, czyli po prostu z cyny utorować ścieżki dla elementów i nic z tego.. lutownica punktowa na to się nie nadaję i sądzę że zwykła lutownica nawet z cieńkimi drutem temu nie podoła..;/ o srebrzance nawet nie myślę, bo mam o średnica 1mm i też była by nawalona.. czy wszystkie pomysły moje były beznadziejne i ktoś zna jakiś lepszy sposób? czy po prostu sprobować na nowo jakiś ponysł tylko jeszcze raz i na spokojnie ( jak tak to czy macie jakies wskazówki ). prosze pomóżcie, bo się strasznie napaliłem na tego robota, mam na niego super pomysł i na pewno się z Wami podzielę rezultatem, tylko musze jakoś nadać mu duszę;/ Dzięki za wyrozumiałość i odpowiedz.. i nie odsyłajcie na google bo potrzebuje opinii i wskazówek doświadczonych elektroników, a nie porad na wikipedii;/ - zdesperowany niedołajda;/;/

Jak korzystasz z uniwersalnej to na dużo co do estetyki nie licz. Wykorzystaj drut z skrętki, takiej jak do internetu, czy telefonu. Jeśli elementy są obok siebie to wykorzystaj dłuższe nóżki elementu do połączenia elementów.

no w sumie to dobry pomysł ze srebrzanką... ale np w scalonym układzie, gdzie między dwoma sasiednimi nozkami musze poprowadzic polaczenie to bedzie trudne..;/ nózki poucinałem..;/ a co do skrętki to robilem tak i mialbym klopot z umieszczeniem ukladu w obudowe... dzieki:)

Jest coś takiego co się zwie Kynar.

Generalnie jest to cienki drut w izolacji teflonowej. Dużo lepsze od srebrzanki jak musisz przejść nad jakąś ścieżką, bo nie będzie na pewno zwarcia. Dodatkowo dostępny jest w wielu kolorach, więc można sobie w ten sposób oznaczyć poszczególne sygnały (np czerwony VCC, czarny GND, zielony inne) co ułatwia ewentualne szukanie błędów.

Przykład poniżej:

hmm sądzę że mam gdzieś w moich gratach takie coś🙂 rozumiem, ze najlepiej czym mniejszy przekroj tym lepiej? czyli jak juz uzywam przekroj 1mm to uzywac do kazdego elementu a nie ze w polowie plytki uzyje jeden przewod a drugiej drugi?

Ogółem tam gdzie prądy większe używaj grubszych przewodów, a gdzie mniejsze - cieńszych. Do logiki wystarczą spokojnie kynary, do silników....to zależy oczywiście od silników 😉 lepiej dać nieco grubsze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...