Skocz do zawartości

Błędy w schemacie budowanym w Eagle

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Zbudowałem w Eagle schemat, sprawdziłem go za pomocą ERC, wyeliminowałem prawie wszystkie błędy i ostrzeżenia, ale przy kilku utknąłem.

Pomóżcie, co zrobiłem nie tak:

Dodawałem już węzły (kropeczki), łączyłem GND bezpośrednio, bez linii i nic, nie wiem co robić. Podobnie z kilkoma plusami.

A przy okazji, czy pin 21 (AREF) w uC Mega8 wymaga podczepienia pod plusa, bo na róznych schematach jest różnie?

To nie jest błąd tylko ostrzeżenie ja bym to zignorował. Chodzi o to, że w bibliotece L293D na pinach, które mają być podłączone do masy nie ma GND, tylko GND1, GND2, GND3, GND4. Eagle zwraca Ci uwagę że połączyłeś masę układu z GND1-4, a nie czystym GND (ostrzega Cie, że mogą to być całkiem inne szyny zasilania).

To nie jest błąd tylko ostrzeżenie ja bym to zignorował. Chodzi o to, że w bibliotece L293D na pinach, które mają być podłączone do masy nie ma GND, tylko GND1, GND2, GND3, GND4. Eagle zwraca Ci uwagę że połączyłeś masę układu z GND1-4, a nie czystym GND (ostrzega Cie, że mogą to być całkiem inne szyny zasilania).

Wszystko jasne - dzięki!

Wiecie może co z tym pinem 21?

Czy pin 21 (AREF) w uC Mega8 wymaga podczepienia pod plusa, bo na różnych schematach jest różnie?

Mam jeszcze jedno pytanie czysto techniczne.

Zrobiłem schemat, zacząłem rozmieszczać elementy na płytce i okazało się, że w jednym miejscu wygodniej będzie zamienić miejscami plus z minusem (we wtyczce zasilającej inny układ). No i tu zaczęły się problemy. Zmieniłem przyłącza na schemacie, ale na płytce nie zostały one zamienione, wciąż program wymaga ode mnie przyłączenia jak w pierwotnej wersji no i generuje błędy. Czy muszę robić całą płytkę od początku, czy wystarczy w coś kliknąć, żeby program przyjął zastosował nowe przyłącza?

[ Dodano: 22 Lis 09 01:08 ]

Szukałem, ale wyświetliły mi się różne informacje, a najwięcej o liniach lotniczych 🙂

Definicja dość konkretna, ale jak to się ma w praktyce? Mam zamiar sterować silnikami robota, więc ... będę potrzebował ADC??

Zrobiłem schemat, zacząłem rozmieszczać elementy na płytce i okazało się, że w jednym miejscu wygodniej będzie zamienić miejscami plus z minusem (we wtyczce zasilającej inny układ). No i tu zaczęły się problemy. Zmieniłem przyłącza na schemacie, ale na płytce nie zostały one zamienione, wciąż program wymaga ode mnie przyłączenia jak w pierwotnej wersji no i generuje błędy. Czy muszę robić całą płytkę od początku, czy wystarczy w coś kliknąć, żeby program przyjął zastosował nowe przyłącza?

Prawdopodobnie edytowałeś schemat, gdy miałeś wyłączony moduł PCB. Włącz moduł schematów i płytek, następnie zmieć + i - w tej wtyczce i przejdź do płytki przez użycie polecenia "Borad" z górnego paska narzędzi.

Definicja dość konkretna, ale jak to się ma w praktyce? Mam zamiar sterować silnikami robota, więc ... będę potrzebował ADC??

ADC można np. używać do pomiaru napięcia z czujników analogowych (np SHARP), lub np przy czujnikach linii w FTL.

ADC można np. używać do pomiaru napięcia z czujników analogowych (np SHARP), lub np przy czujnikach linii w FTL.

Załóżmy, że chciałbym zamontować czujnik sharpa, bo też o tym myślałem, czy w związku z tym muszę podczepić pin 21 do plusa?

[ Dodano: 22 Lis 09 03:16 ]

Prawdopodobnie edytowałeś schemat, gdy miałeś wyłączony moduł PCB. Włącz moduł schematów i płytek, następnie zmieć + i - w tej wtyczce i przejdź do płytki przez użycie polecenia "Borad" z górnego paska narzędzi.

Miałem otwarty zarówno schemat jak i płytkę i nic nie pomogło, ale spróbuję jeszcze raz. Może coś przeoczyłem.

[ Dodano: 23 Lis 09 11:37 ]

Mam jeszcze trzy pytania o błędy.

Gdy otwieram projekt pokazuje mi się:

A gdy sprawdzam błędy:

Mam to ignorować, czy to coś poważnego?

Błędy pojawiają się w miejscach, w których prowadziłem połączenia (zworki) na warstwie TOP, ale przy łączeniu program pytał czy połączyć i potwierdzałem. Połączenia w podglądzie są poprawne, ale błędy mimo to wyskakują.

przecież on tutaj wywala błędy o wielkość otworu. Zignoruj to bo to nic takiego.

Poza tym co komputer Ci sugeruje powinieneś orientować się w schemacie. Jak uważasz ze nie ma błędów to drukuj nawet jak komputer pokazuje co innego.

malum napisał/a:

Niestety nie pomogło. Miałem otwarty schemat i płytkę, dodałem do schematu dwa switch'e, a na płytce się nie pojawiły. Czy muszę robić projekt płytki jeszcze raz?

Może wynika to z niezgodności, która pojawiła się wcześniej. U mnie zawsze działa. Stwórz na próbę prosty schemat, utwórz do niego pcb i na otwartych modułach wprowadzaj zmiany.

Może wynika to z niezgodności, która pojawiła się wcześniej. U mnie zawsze działa. Stwórz na próbę prosty schemat, utwórz do niego pcb i na otwartych modułach wprowadzaj zmiany.

Faktycznie na nowym i prostym schemacie działa, to dlaczego w moim nie chce aktualizować? Mogę dodawać elementy, zmieniać ścieżki i nic, jakby płytka była już zablokowana do edycji.

A czy przywróciłeś wszelkie zmiany tak, żeby między modułami znowu była zgodność? Gdzieś czytałem, że to ponoć pomaga, ale nie miałem okazji się przekonać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...