Popularny post abxyz Napisano Październik 16, 2007 Popularny post Udostępnij Napisano Październik 16, 2007 Pakiet programów WinAVR zawiera w sobie całkiem dobry i zupełnie darmowy (na licencji GPL) kompilator języka C wraz z kompletem narzędzi do tworzenia programów dla 8-bitowych mikroprocesorów AVR firmy ATMEL. Jest to odmiana znanego, np. z systemu Linux, kompilatora GCC (GNU Compiler Collection), która pracuje w systemie Windows, a tworzy kod wynikowy przeznaczony dla mikrokontrolerów AVR. Jednak, w odróżnieniu od programów komercyjnych takich jak np. CodeVisionAVR, pakiet WinAvr nie dostarcza tzw. zintegrowanego środowiska programistycznego IDE (ang. Integrated Development Environment), tj. aplikacji pozwalającej: edytować teksty źródłowe programów, kompilować, debugować (szukać błędów śledząc instrukcja po instrukcji wykonanie programu), programować pamięć układu AVR. Po instalacji WinAvr otrzymujemy w katalogu zbiór programów, z których większość działa w konsoli tekstowej (w wierszu poleceń), i z którymi nie wiadomo co dalej zrobić. Dlatego w tym krótkim artykule opisałem jak, wykorzystując WinAvr, można szybko skompilować przykładowy program w C i zaprogramować pamięć mikrokontrolera AVR. UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem. 15 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Luty 25, 2009 Udostępnij Luty 25, 2009 Mam taki programator, czy bedzie dobry do tego? 😋 http://www.programatory.com/index.php?p68,programator-willem-pro-4-isp-nowosc Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Le_Cheque Luty 25, 2009 Udostępnij Luty 25, 2009 Z tego co wyczytałem to możesz programować AVRy i nie tylko (na dole strony masz całą listę układów, które obsługuje). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Marzec 7, 2009 Udostępnij Marzec 7, 2009 Faktycznie, całkiem sporo 😋 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
jerraz Czerwiec 3, 2009 Udostępnij Czerwiec 3, 2009 witam, mam taki programator: http://and-tech.pl/pliki/instrukcje/Instrukcja_AVRProg-USB.pdf po wielu probach walki z WinAVR przy kompilacji wystepuje taki oto blad: avrdude.exe: No AVR part has been specified, use "-p Part" dziekuje za pomoc Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Czerwiec 3, 2009 Udostępnij Czerwiec 3, 2009 Może google pomoże... The four arguments we really need are the part number, the programmer type, the communication port, and the command (-U). For the AVR ISP programmer, the argument for -c is avrisp. To see the correct magic word to put for partno, run avrdude with just the programmer option: riptide:~/robot cdwan$ avrdude -c avrisp avrdude: No AVR part has been specified, use "-p Part" Valid parts are: t26 = ATTINY26 [/usr/local/etc/avrdude.conf:2576] m8535 = ATMEGA8535 [/usr/local/etc/avrdude.conf:2461] m8515 = ATMEGA8515 [/usr/local/etc/avrdude.conf:2345] m8 = ATMEGA8 [/usr/local/etc/avrdude.conf:2228] m161 = ATMEGA161 [/usr/local/etc/avrdude.conf:2130] m32 = ATMEGA32 [/usr/local/etc/avrdude.conf:2012] m169 = ATMEGA169 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1890] m163 = ATMEGA163 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1775] m162 = ATMEGA162 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1641] m16 = ATMEGA16 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1537] m128 = ATMEGA128 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1415] m64 = ATMEGA64 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1291] m103 = ATMEGA103 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1197] 8535 = AT90S8535 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1122] 8515 = AT90S8515 [/usr/local/etc/avrdude.conf:1047] 4434 = AT90S4434 [/usr/local/etc/avrdude.conf:966] 4433 = AT90S4433 [/usr/local/etc/avrdude.conf:884] 2343 = AT90S2343 [/usr/local/etc/avrdude.conf:802] 2333 = AT90S2333 [/usr/local/etc/avrdude.conf:719] 2313 = AT90S2313 [/usr/local/etc/avrdude.conf:653] 4414 = AT90S4414 [/usr/local/etc/avrdude.conf:592] 1200 = AT90S1200 [/usr/local/etc/avrdude.conf:509] t15 = ATtiny15 [/usr/local/etc/avrdude.conf:421] t12 = ATtiny12 [/usr/local/etc/avrdude.conf:333] In my case, the correct value will be "2313." Your milage will vary. Mniej więcej 3/4 strony: http://chris.dwan.org/robot/ edit: i tutaj bezpośrednia odpowiedź: http://www.mail-archive.com/avr-gcc-list@nongnu.org/msg06342.html Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gural_87 Lipiec 13, 2009 Udostępnij Lipiec 13, 2009 abxyz, witam mam takie pytanie posiadam zestaw uruchomieniowy do atmegi 128 robilem po kolei wszystko jak jest opisane w kursie i wywala juz teraz : > "make.exe" program avrdude -p atmega128 -P com1 -c stk500v2 -E noreset -U flash:w:led.hex avrdude: WARNING: -E option not supported by this programmer type avrdude: ser_open(): can't open device "com1": Odmowa dostępu. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:00 wczesniej natomiast byly jakies procedury i opis timeout ... mozesz cosik podpowiedziec ?? pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
abxyz Lipiec 14, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 14, 2009 avrdude: ser_open(): can't open device "com1": Odmowa dostępu. Trudno powiedzieć ... może wybrałeś niewłaściwy numer portu COM, a może com1 jest zajęty przez inny program. W instrukcji obsługi powinno być szczegółowo opisane jak skonfigurować ten programator do współpracy z programem avrdude. Jeśli brak instrukcji, to pewnie można ją pobrać z internetu na stronie sprzedawcy/producenta sprzętu. Programator może wymagać instalacji sterowników, np sterownika wirtualnego portu COM Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gural_87 Lipiec 14, 2009 Udostępnij Lipiec 14, 2009 co do sterownikow to nie otrzymalem nic w tym stylu tylko avrstudio i opisy atmegi 8 a do mojej juz mi nie dali .... na ich stronie tez nie znalazlem 🙁 moze pokaze co mam 🙂 http://programatory.com.pl/sklep/index.php?p156,modul-uruchomieniowy-atmega128 i opisze co robilem zainstalowalem oprogramowanie napisalem program probowalem zaprogramowac ale juz tu chocki klocki mi wychodzily 🙁 i ilpa ogolenie to mam dylemat bo panowie z gotronika troszq mnie olali a nawet nie wiem czy ten modul jest sprawny ... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
abxyz Lipiec 14, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 14, 2009 Pod tym linkiem znajduje się tylko opis płytki, programator kupiłeś oddzielnie ? Programator wymaga instalacji sterownika, trzeba też skonfigurować program obsługujący programator ,więc tutaj bardziej pomocna będzie instrukcja obsługi programatora. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gural_87 Lipiec 15, 2009 Udostępnij Lipiec 15, 2009 nie kupilem osobno programatora. Mam tylko tą plytke i myslalem ze przez rs-a 232 mozna zaprogramowac ta atmege teraz to zgupialem i nie mam pojecia co mam zrobic by ja uruchomic ... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Lipiec 15, 2009 Udostępnij Lipiec 15, 2009 W prawym górnym rogu płytki na zdjęciu drugim masz takie złącze podpisane ISP. Tam się podłącza programator :] edit: cytat ze storny: Na płytce modułu umieszczono: 1. Gniazdo na procesor ATMEGA128 2. Złącze ISP do programowania Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gural_87 Lipiec 15, 2009 Udostępnij Lipiec 15, 2009 oki 🙂 a wiec do czego jest tam umieszczone wejscie com pod ktore podpina sie kabelek rs 232 ? 😕 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Lipiec 15, 2009 Udostępnij Lipiec 15, 2009 Komunikacja z PC? :> Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
abxyz Lipiec 15, 2009 Autor tematu Udostępnij Lipiec 15, 2009 Zacznę od początku, od Adama i Ewy 🙂 Jest kilka możliwości programowania AVRów: programator równoległy, programator szeregowym ISP, złącze JTAG oraz bootloader. Abyś mógł programować mikrokontroler poprzez RSa, potrzebny jest w pamieci FLASH atmega128 specjalny program - bootloader, oraz odpowiednie oprogramowanie po stronie komputera PC. W niektórych typach mikrokontrolerów taki bootloader bywa zapisany na stałe w pamięci, jednak w przypadku atmega128 musiałbyś samodzielnie załadować bootloader do pamięci. W tym celu potrzebny jest jakiś inny programator. Więc bootloader odpada. Chyba że producent modułu załadował już bootloader już pamięci atmega128, w opisie, pod wskazanym przez Ciebie linkiem, nic na ten temat nie znalazłem. Najprościej programować AVRy używając programatora szeregowego ISP, można go wykonać samemu według schematu z internetu (15min) lub kupić gotowy (10..50zł) Programator taki ma postać przewodu, jednym końcem przyłączasz go do gniazda ISP na płytce modułu, drugim końcem do komputera PC przez: port USB lub port równoległy drukarki ewentualnie przez port szeregowy. Potrzebne jest też odpowiednie oprogramowanie po stronie komputera PC, w WinAVR do obsługi programatora wykorzystuje się program avrdude, potrafi on współpracować z większością spotykanych typów programatorów Niektóre typy programatorów wymagają instalacji w komputerze sterowników i dodatkowej konfiguracji, więc należy dokładnie przeczytać instrukcje obsługi. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »