Popularny post Xweldog Napisano Listopad 29, 2009 Popularny post Udostępnij Napisano Listopad 29, 2009 Witam Przedstawiam schemat prostego "światłoluba". Z lewej strony jest chyba max. proste sterowanie dwoma silnikami szczotkowymi. Tę część mogą wykonać np. początkujący. Zastosowałem wciąż jeszcze do nabycia mini fototranzystory BPRP25 w obudowie CQ30 ( sprzedawca podał zły nr ale na Alldatasheet odnalazłem jako w/w ). Można dać np. LPT80A czy jakieś dwupinowe wylutowane np. ze starej myszy. Czułość ustawia się potencjometrem montażowym ( popularnie zwany peerkiem ) 220k ( ew. 100k ). W szereg jest 10k zabezpieczający fototr. przed spaleniem przy skręceniu tego peerka na min ( z tego 10k można zrezygnować ale wtedy trzeba uważać przy regulacji ). Radzę oszacować "kąt widzenia" użytego fototr. ( BPRP25 ma ok. 45° ) i wlutować tak, by była możliwość skręcenia. Lewy ma sterować prawym silnikiem a prawy lewym. Radzę rozstawić je lekko na boki, by "światłolub" miał szersze pole widzenia. Do małych Uz < 5V należy stosować MOS-y z małym U przejścia z "nie" w "przewodzenie" serii "logic level", "low Ut" ( Ut to napięcie przejścia treshold ). Np. IRL2203, 2505, 3803. Radzę stosować te nawet do silniczków pobierających tylko np. 100-200mA. Sprawdziłem na 2SK1388 i CEP603. Na nich, przy Uz ok. 4,2V silniki kręciły się proporcjonalnie - przy "oświeceniu" słabym światłem wolno, przy silnym na full. Do Uz > 5V można stosować MOS-y o wyższym Ut, np. BUZ10 ect. Prawa strona to układ czasowy nadający "światłolubowi" cechy inteligencji. Po 1s braku odpowiednio silnego światła zaczyna go szukać obracając się o pewien kąt w stronę którą wybierze wykonujący. I tu jest pewien problem. Bezszczotkowe BLDC można obracać, jak się chce. Gorzej z silnikami Brush. Przy impulsie za krótkim w ogóle nie ruszą. Przy za długim "światłolub" może się okręcać za bardzo. Silniki będą różne, wykonane modele będą miały różną wagę, opory toczenia ect. Dlatego nie jestem w stanie wszystkich zapewnić, że ten układ z tymi elementami na 100% sprawdzi się u nich. Np. bardzo lekki nawet przy najkrótszym impulsie może wykonać pełen obrót i stanąć w tej samej pozycji. Ale, staranie się uzyskania jak najmniejszego kąta nie koniecznie da dobry efekt. Poruszający się krótkimi skokami sprawia wrażenie czajenia się, niezdecydowania. Natomiast zataczający duży łuk wygląda na żwawy, ciekawski otoczenia. Czas pauzy ze 100k i 10µF wynosi ok. 1s. Można go zwiększyć przez zwiększenie tego R przyjmując, że m/w 1s=100k. Najwygodniej dodać peerek np. 470k. Krótki impuls ustala się peerkiem 22k. Jaki dał kąt obrotu należy sprawdzać na "światłolubie" kompletnym, z bateriami etc. stawiając go np. na podłodze. PS. Kondensator 0,1 bocznikujący fototranzystor to 0,1µF ( lub jak kto woli 100nF ) 5
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »