Skocz do zawartości

Jaki zestaw startowy wybrac??

Pomocna odpowiedź

Ja bym ci polecił, samemu zrobić najprostszy układ z prockiem :

- reset

- zasilanie

- rezonator kwarcowy

- reszta to piny

I do tego, póżniej dorabiać płytki z układami. Takie coś zmieści ci się do robota, i przy budowie takowego wybierzesz tylko potrzebne moduły.

Miałem kupić tego co madik, ale w moim linku jest wszystko co potrzebne (kabel USB i złącze do adaptera) a nie chcę u dwóch różnych sprzedawców kupować odzielnie programator i kabel usb. Poza tym są praktycznie takie same 😉

Poza tym są praktycznie takie same
no nie zupełnie... Tamten jeśli nie przeprogramujesz to masz usbasp, a to wiąże się z tym że będziesz programować przez avrdude, a jeśli przeprogramujesz... no to w tedy zgoda 🙂

Ja ostatnio miałem okazję pobawić się tym, o którym pisał Madik.

Działa pod AVRStudio.

AVRStudio ma jedną zaletę w porównaniu z WinAVR - automatycznie tworzy pliki MAKE.

Mimo, iż aby programować w C w AVRStudio trzeba zainstalować zewnętrzny kompilator np. z WinAVR

to z tym programatorem pracujesz w jednym środowisku.

Co do zakupów tego typu to jak zawsze polecam byle jaki układ testowy (nawet płytka stykowa) i bardzo dobry programator/debuger sprzętowy jakim jest AVR Dragon (www.seguro.pl)

Wymaga zabawy z procesorkami posiadającymi JTAG lub dW (DebugWIRE) np mega88 lub tiny2313.

Jak chodzi o wybór płytki ewaluacyjnej:

1) http://www.propox.com/products/t_144.html

2) http://www.propox.com/products/t_145.html

1 jest tańsza, a atmega8 to całkiem spory procesor na początek.

Natomiast płytka 2 ma jedną przewagę - obsługuje JTAG - więc jeśli będziesz się uczyć możesz debugować program (wykonywać linia po linii, podglądać wartości zmiennych, zawartości rejestrów).

Dla początkującego proponowałbym taki zestaw:

* Płytka 2

* programator obsługujący JTAG

* AVRStudio + WinAVR jako kompilator

Ja na podobnym etapie zaczynałem zabawę z AVR i polecam na początek.

Ja kupiłem sobie właśnie płytkę testową tyle że troszkę inną niż tutaj prezentujecie, później tego żałowałem. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest płytka stykowa+procek+programator+wyświetlacz+troszkę komponentów elektronicznych. Robimy co chcemy jak chcemy, nic nas nie ogranicza, a przyszłości taka płytka pewnie jeszcze się przyda... 🙂😉

przeprogramujesz to masz usbasp

Dwa pytania na trzy słowa :

- Co to usbasp ?

- Co oznacza operacja przeprogramowania ?/ Jak się ją wykonuję ?

Współpracuje z programem AVRDUDE i khazama AVR Programmer jako USbasp, a po zmianie firmware'u może pracować jako programator STK500v2.
Co to usbasp ?

Co tu powiedzieć... 🙂 to jest programator USB lecz on jest obsługiwany tylko przez AVR-DUDE (co dla mnie bascomowca jest niewygodne bo muszę uruchomić dodatkowy progra,
Ci co programują w C to nie mają tego problemu)

Co oznacza operacja przeprogramowania ?/ Jak się ją wykonuję ?

Wykonuje go CHYBA sprzedający, ale pewien nie jestem(spytaj się). A z resztą posłuchaj co powiedzą doświadczeni. 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...