Skocz do zawartości

HC-06 komenda AT

kilerus

Pomocna odpowiedź

Mam takie podłączenie i kod jak w linku:

http://www.martyncurrey.com/hc-05-fc-114-and-hc-06-fc-114-part-2-basic-at-commands/

i moduł:

https://botland.com.pl/pl/moduly-bluetooth/6818-modul-bluetooth-hc-06-zs-040.html

klon arduino nano.

Niestety po komendzie AT nie dostaję żadnej odpowiedzi.

Samo urządzenie jest widoczne przez telefon.

Co zrobić żeby skomunikować się z nim przez komputer i arduino?

Edytowano przez kilerus

Z tego co widać na schemacie  moduł nie jest podłączony do USARTa. Potrzebujesz przejściówkę USB-UART. Arduino programuje się przez rs232 a dlatego że jest to łącze szeregowe może nie działać.

23 godziny temu, Electron napisał:

Z tego co widać na schemacie  moduł nie jest podłączony do USARTa. Potrzebujesz przejściówkę USB-UART. Arduino programuje się przez rs232 a dlatego że jest to łącze szeregowe może nie działać.

RS232 i UART to nie są synonimy mogące być stosowane zamiennie. W linku jest używany softserial, bo UART wbudowany w NANO/UNO jest używany do komunikacji z PC.

Możesz próbować  na innych prędkościach pogadać z modułem BT przez UART, i tu faktycznie lepszy może być konwerter USB-UART, bo softserial niekoniecznie obsługuję pełną gamę prędkości. Niektóre moduły mogą działać na 19200, tryb awaryjny jest na 38400, ja ustawiam od razu po zakupie na 115200. No i nie kupuję HC-06, na razie nie znalazłem w czym lepszy jest HC-06, HC-05 często jest tańszy, a ma tryb master/slave, HC-06 tylko slave.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.