tomaszjeep Napisano Maj 25, 2019 Udostępnij Napisano Maj 25, 2019 Witam, mam takie urządzenia (programator i adapter - ja go używam do programowania modułu wifi) czy mogę któregoś z tych dwóch urządzeń użyć do zgrania kodu ze sketcha arduino na czystą atmegę328p? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kaczakat Maj 26, 2019 Udostępnij Maj 26, 2019 W czystej Atmega nie masz bootloadera, najpierw musisz go wypalić i ewentualnie potem można by wgrywać używając konwertera UART-USB. Podstawka po prawej jest do pic, tak że też łatwo nie będzie. Ale już mając bootloader to wystarczy doprowadzić sygnał pod piny RX/TX i zadziała każdy sprawny konwerter UART. Ta po lewej nie ma wyprowadzonego sygnału DTR, tak że musisz użyć reset z palucha, ta po prawej ma sygnały UART podłączone do PIC16 na płytce, po wyjęciu go z podstawki może być po prostu konwerterem UART. Ale najpierw bootloader. Mając już programator np. USBASP bootloader też nie jest potrzebny, możesz po prostu nim wgrywać szkice - opcja "Wgraj szkic używając programatora". 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 26, 2019 Udostępnij Maj 26, 2019 Tak dla formalności - jak się posiada programator ISP to wcale środowisko Arduino nawet nie jest potrzebne. Zgrywasz hex'a przez program współpracujący z programatorem, wgrywasz na drugi układ i gotowe 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »