Skocz do zawartości

Uniwersalna płytka dla ESP-01

micnyk

Pomocna odpowiedź

Hej,

Planuję wykonanie amatorskiej instalacji inteligentnego domu. Całość będzie oparta na Raspberry Pi z OpenHabem oraz modułami ESP-01. 

Podstawowe rzeczy na płytce stykowej już działają, dlatego teraz pomyślałem o przeniesieniu projektu w fazę "produkcyjną".

PCB chcę zamówić prawdopodobnie w PCBWay, dlatego chciałem wykonać je jak najbardziej uniwersalnie.

Plan jest taki- wejście z zasilacza 12V, przetworniczka LM2596S  przykręcona do PCB, dająca 3,3V dla ESP, samo ESP wpięte w goldpiny na płytce, PCF8574 do rozszerzenia wejść GPIO, goldpiny do podłączenia peryferiów - na każdym 3,3V i 12V (co przyda się np. przy czujniku ruchu), oraz goldpiny dla UART w razie gdyby coś nie działało.

Schemat prezentuje się tak:

esp-czujniki.thumb.jpg.bc16a556d65cd71b3d5a31a68cf44f20.jpg

Jest to prosta sprawa, jednak mój pierwszy taki projekt, dlatego bardzo proszę o sprawdzenie czy o czymś nie zapomniałem i czy to w ogóle ma sens.

To ja mam pytanie: dlaczego akurat ESP-01? Nie wszystkie piny wyprowadzone, za mało pamięci do OTA, kosztuje dokładnie tyle co ESP-12E? Nawet z automatycznym wyjściem z uśpienia możesz mieć problem... przemyśl to, bo za jakiś czas będziesz kląć samego siebie i zamawiać nowe płytki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.