micnyk Napisano Czerwiec 13, 2019 Udostępnij Napisano Czerwiec 13, 2019 Hej, Planuję wykonanie amatorskiej instalacji inteligentnego domu. Całość będzie oparta na Raspberry Pi z OpenHabem oraz modułami ESP-01. Podstawowe rzeczy na płytce stykowej już działają, dlatego teraz pomyślałem o przeniesieniu projektu w fazę "produkcyjną". PCB chcę zamówić prawdopodobnie w PCBWay, dlatego chciałem wykonać je jak najbardziej uniwersalnie. Plan jest taki- wejście z zasilacza 12V, przetworniczka LM2596S przykręcona do PCB, dająca 3,3V dla ESP, samo ESP wpięte w goldpiny na płytce, PCF8574 do rozszerzenia wejść GPIO, goldpiny do podłączenia peryferiów - na każdym 3,3V i 12V (co przyda się np. przy czujniku ruchu), oraz goldpiny dla UART w razie gdyby coś nie działało. Schemat prezentuje się tak: Jest to prosta sprawa, jednak mój pierwszy taki projekt, dlatego bardzo proszę o sprawdzenie czy o czymś nie zapomniałem i czy to w ogóle ma sens. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Czerwiec 14, 2019 Udostępnij Czerwiec 14, 2019 To ja mam pytanie: dlaczego akurat ESP-01? Nie wszystkie piny wyprowadzone, za mało pamięci do OTA, kosztuje dokładnie tyle co ESP-12E? Nawet z automatycznym wyjściem z uśpienia możesz mieć problem... przemyśl to, bo za jakiś czas będziesz kląć samego siebie i zamawiać nowe płytki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
micnyk Czerwiec 14, 2019 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 14, 2019 @ethanak Słuszna uwaga, dziękuję. Zakładając jednak, że jest tylko ESP-01, czy to co wymyśliłem jest ok? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »