Skocz do zawartości

enkodery,resolwer,przetworniki do pomiaru przemieszczeń kąta

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
pisze prace wlasnie o enkoderach, przetwornikach moze macie jakies wiadomosci na kompie, glownie chodzi mi o wiadomosci o tym. A druga sprawa to jakie są metody pomiaru przemieszczenia kątowego częsci obrotowych. Wiem ze sa np. bezstykowe, ale nie moge znaleść zadnych informacji, cos slyszalem o laserowych i optycznych, ale nie ma fachowej literatury. Z gory dzieki za pomoc, mejl moj: [email protected]

Nawet na tym forum był artykuł o enkoderach.

Był on niepełny bo omawiał tylko enkodery optyczne.

Jako przykład optycznego czujnika: H9720 - stosowany zarówno w ruchu liniowym jak i obrotowym, jak coś to mogę podesłać datasheet bo wyjątkowo ciężko go zdobyć.

Książek na ten temat jest sporo, np. rozdziały wstępne w książkach z robotyki.

Nie pamiętam tytułów książek ale w kilku o tym czytałem.

O jakie przetworniki chodzi ❓

ADC jest tak samo przetwornikiem jak np. silnik elektryczny.

Więc prosiłbym o sprecyzowanie.

Co do pomiaru kąta, to masz poza enkoderami optycznymi m.in. resolwery i układy resolwerów,
historycznie (już nie stosowane) selsyny i łącza selsynowe

(mogą być stosowne do zdalnej regulacji kąta, wskazywania kąta lub jego mierzenia)

Co do bezstykowego pomiaru prędkości kątowej

to jest metoda stroboskopowa.

A stykową metodą może być wykorzystanie tachoprądnicy.

Pozdrawiam

moim zadaniem jest tylko sposob pomiaru przesuniecia kątowego. PRedkosc katowa mnie nie interesuje.

w pracy pisze o enkoderach optycznych, magnetycznych,, selsyny jedynie wspomne bo juz sa praktycnzie nie stosowane, dodatkowo przetworniki pojemnosciowe, indykcyjne, obrotowo-impulsowe. O tych rzeczach mam troche wiadomosci.

Tylko teraz problem w tym ze mam opisac z jakich metod pomiarowych korzystaja poszczegolne urzadzenia pomairowe typu enkoder. i tutaj znalazlem np. bezstykowa, i chce opisac optyczna, laserową ale nie ma nic konkretnie o pomiarzę kąta obrotu w internecie, a w ksiazek nie moge znalezc. Gdybys mi chociaz jakies tutuly podpowiedzial bylbym wdzieczny. A temat mojej pracy brzmmi: Urządzenia i metody pomiaru położenia kątowego częsci obrotowych.

pozdrawiam

Trochę marnie ta praca się zapowiada (cóż to, inżynierska?) skoro nic w książkach na ten temat znaleźć nie możesz...

no niestety tak, i problem w tym ze mam termin do 31 stycznia:D takze czas ucieka. Teraz najbardziej mi zalezy na teori odnosnie metod pomiaru optycznej, laserowej, bezstykowej, na tych metodach na bazie ktory dzialaja enkodery, przetworniki, resolwer

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...