Skocz do zawartości

STM32F205RBT6 I STLINK v2 - nie da się zaprogramować

etet100

Pomocna odpowiedź

Witam. Mam takie chińskie urządzenie do sterowania frezarką CNC NVUM_SKv1.1 (załączam słabe zdjęcie). Jest w nim kontroler STM32F205RBT6. I chciałbym podmienić program na własny. Od spodu na brzegu wyprowadzone są linie SWDIO, SWDCLK, GND i 3,3V. Reset nie jest wyprowadzony ale jest tam prosty układ z małym kondensatorkiem i rezystorem pod które można się podpiąć. Podłączyłem takiego klona STLINK v2 i niestety nie potrafię się połącyć z procesorem. Z różnymi F103 oraz F303 nie było do tej pory problemu. Sprawdzałem oscyloskopem na nóżkach procesora i zarówno IO jak i CLK wygląda ok. Próbowałem wszystkich możliwych ustawień programatora (connect under reset, hard reset, soft reset i inne). Ani razu nie udało mi się podpiąć do niego.

Ma ktoś jakiś pomysł? Czy ten kontroler może mieć wyłączone SWD ? Może lepiej próbować DFU? Tylko tam boot0 podłączone jest do masy a nie chciałbym tego ciąć i się podpisać do tych ledwo widocznych ścieżek.

nvum-sk.jpg

Connect Under Reset, Hardware Reset, ale przed wciśnięciem connect powinieneś koniecznie wywołać reset sprzętowy. Dolutuj micro switcha i  eksperymentuj.

Wciskasz reset, dajesz Connect w STlink Utility, po chwili puszczasz reset i STlink powinien się połączyć, oczywiście jeśli nie ma innych problemów: zimne luty,  brak połączenia itp.

Reset miałem podłączony i oczywiście robiłem próby łączenia przy aktywnym resecie. Choć pojawia się pytanie JAK ONI TO ZROBILI BEZ RESETU? Bo on nie jest standardowo nigdzie wyprowadzony ani nie ma przycisku.

No a urządzenie działało i trudno uwierzyć żeby akurat z programowaniem był problem. IO, CLK oraz NRST sprawdziłem. Taktowanie na pewno jest, zasilanie ogólnie też musi być skoro układ pracuje.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.