Skocz do zawartości

STM32F303K8 Nucleo zasilane z 3.3V

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć. Mam problem z zasilaniem płytki STM32F303K8 Nucleo z 3.3V. W User Manual znalazłem, że należy zdjąć zworki SB14 i SB9 i wtedy połączenie do pinu "3.3V" na płytce powinno ją zasilić ale bez zasilenia ST-Linka. Zdjąłem je i zastąpiłem własnymi które można swobodnie zdejmować i zakładać.  Sprawdzałem miernikiem, nic nie zwarłem przy lutowaniu. Zasilanie na wyjściu stabilizatora, z którego zasilam jest równe 3.3V. Normalnie programuje płytkę z założonymi zworkami i wtedy działa ale z tym zewnętrznym zasilaniem przy zdjętych zworkach już nie. Macie może pomysł co mogło pójść nie tak?

• 4 tygodnie później...

To "magicznie" to zapewne jakaś nierozładowana pojemność na płytce, czasami w takich sytuacja pomaga zwarcie + z - bez podłączonego zasilania przez jakiś rezystor dla pewności lub posprawdzanie miernikiem na ścieżkach, padach czy gdzieś się napięcie nie zatrzymało i tak samo zwarcie rezystorem do masy. Takie błędnie naładowane pojemności (np. przez przypadek) często potrafią narobić zamieszania i trudno ustalić co jest nie tak np. psują transmisję danych, zniekształcają przebiegi itp. dlatego dobrze jest mieć i taki scenariusz na uwadze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...