Skocz do zawartości

Uzależnienie obrotu silników krokowych od siebie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć!Jako pracę inżynierską wykonuję urządzenie do przewijania filamentu ( "drut" wykorzystywany w druku 3D). Mam dwa silniki krokowe podłączone pod arduino. Moje pytanie brzmi :czy mogę uzależnić liczbę obrotów silników od siebie? Potrzebuje napisać kod, który po jednym obrocie silnika napedowego obroci drugim silnikiem o określoną liczbe kroków. Pierwszy silnik to silnik napędowy od szpuli na ktora nawijany jest materiał, drugi napędza "wodzik" odpowiedzialny za równe nawijanie filamentu na szpule.

To inaczej: jak chcesz nimi sterować? Może napisz coś na swój temat (np. "jestem programistą AVR-ów z dwudziestoletnim stażem" czy "to będzie moje pierwsze zetknięcie z Arduino i programowaniem"), będzie łatwiej odpowiadać...

• Lubię! 1

Pierwszy raz będę programować krokowce na Arduino. Nie mam w tym doświadczenia gdyż siedzę w mechanice, a programowania liznąłem w liceum. Chcę zrobić tak, że jeden silnik będzie się obracać cały czas z prędkością około 3obroty/s a drugi będzie po każdym obrocie silnika pierwszego obracal się określoną liczbe krokow (nwm ile ale tak, żeby przesunal się o 2,85mm). Ma wykonać powiedzmy 10takich cykli w jedną stronę po czym 10 w drugą itp.

Dnia 9.10.2019 o 12:39, WaskiNosacz napisał:

Pierwszy raz będę programować krokowce na Arduino. Nie mam w tym doświadczenia gdyż siedzę w mechanice, a programowania liznąłem w liceum. Chcę zrobić tak, że jeden silnik będzie się obracać cały czas z prędkością około 3obroty/s a drugi będzie po każdym obrocie silnika pierwszego obracal się określoną liczbe krokow (nwm ile ale tak, żeby przesunal się o 2,85mm). Ma wykonać powiedzmy 10takich cykli w jedną stronę po czym 10 w drugą itp.

Cześć,

dużo zależy od tego "jak inteligentny" masz sterownik (sprzętowy) do twojego silnika krokowego. Najprostsze sterowanie jest w trybie "pulse and direction" (impulsy sterująace i kierunek ruchu, ewentualnie jeszcze wejście typu Enable dodatkowo). Inne tryby to np. podanie funkcji "trajektorii  ruchu" - ten tryb mają tylko bardziej zaawansowane sterowniki. No i można mieć po prostu "goły" silnik krokowy z wyprowadzonymi  końcówkami cewek - wtedy trzeba się sporo nagimnastykować (szczególnie jeśli chcesz używać mikro-kroków).

Podaj typ silnika krokowego i sterownika sprzętowego który chcesz używać, wtedy będzie można coś podpowiedzieć. W przypadku gdybyś miał sterowanie ""pulse and direction" mogę coś podpowiedzieć, bo robiłem to na Arduino.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Chyba mi się post nie wysłał więc ponawiam:

Zadanie jest akurat proste - zapoznaj się na razie z biblioteką AccelStepper, a o konkretach pogadamy jak już połączysz wszystko do kupy i będziesz miał jakieś problemy.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...