Skocz do zawartości

Prosba - atmega8 + 4xTSOP1736 + sonar stereo

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Projektuję robota, i proszę o sprawdzenie tego schematu.

Głównie chodzi mi, czy podłączone w ten sposób TSOPy będą działać prawidłowo. (Robot będzie jeździł na kołach, a potrzebuję zrobić sterowanie z pilota. Czuniki będą umieszczone pod kątem90 stopni do siebie tak, żeby niezależnie jak robot się odwróci można było nim sterować)

Sonary podłączyłem wg. tego tematu:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/ultradzwiekowy-czujnik-odleglosci-do-robota-vt937.htm

, lekko zmodyfikowanego. Ma szanse to zadziałać?

Aha, no i czy mostek będzie działał sterując silniczkiem na 3,3V?

TSOP.pdf

ultradzw.pdf

schemat.pdf

Nie będzie działać połączenie równoległe 4 TSOPów ze względu na to, że gdy na którymś będzie na wyjściu 0 to ściągnie 1 z wyjścia innego TSOPa również do 0. Bez diod na wyjściach to nie ma szans działać. Biorąc pod uwagę czułość, prościej użyć jednego TSOPa i po prostu go położyć, a nie lutować go w pionie.

Ok, dzięki za informację.

Jutro dostanę TSOPy to sprawdzę jak będzie odbierał sygnał jak się go położy.

A sonar mogę podłączyć w ten sposób?

Raczej głupio to rozwiązałeś - żadnego wzmocnienia. Ani stopnia wyjściowego (polecam max232), ani wejściowego (jakiś wzmacniacz operacyjny).

Tak, wiem. Ale nie zależy mi na zasięgu, w tym przypadku 20-30cm wystarczy. Jak nie będzie chodziło to wrzucę max'a...

Zrobiłem PCB. To moja pierwsza płytka i nie mam w ogóle pojęcia czy ścieżki nie są w zbyt małej odległości od otworów... Proszę aby ktoś spojrzał na to fachowym okiem 🙂

Miałem problem z wielkością padów, ale myślę że teraz jest ok.

gotowy.pdf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...