vtor 2 Napisano 13 listopada (edytowany) Witam 2 x zestaw Arduino UNO , stabilizator 3,3v , NRF24101+. Stabilizator 1A wydajności zasilany z 5V Arduino, na wejściu i wyjściu stabilizatora kondensator ceramiczny 100 nF. Podłączenie klasyczne jak w przykładach. Wszystkie połączenia sprawdziłem multimetrem. Kody programów: #include <SPI.h> #include <nRF24L01.h> #include <printf.h> #include <RF24.h> #include <RF24_config.h> RF24 radio(7, 8); // CE, CSN const byte address[6] = "00001"; void setup() { Serial.begin(9600); radio.begin(); radio.setPALevel(RF24_PA_MIN); radio.openWritingPipe(address); radio.stopListening(); //radio.printDetails(); Serial.println("nadajnik"); } void loop() { const char text[] = "Hello World"; radio.write(&text, sizeof(text)); delay(1000); } #include <SPI.h> #include <nRF24L01.h> #include <printf.h> #include <RF24.h> #include <RF24_config.h> RF24 radio(7, 8); // CE, CSN const byte address[6] = "00001"; void setup() { Serial.begin(9600); radio.begin(); radio.openReadingPipe(0, address); radio.setPALevel(RF24_PA_MIN); radio.startListening(); //radio.printDetails(); Serial.println("odbiornik"); } void loop() { if (radio.available()) { char text[32]; radio.read(&text, sizeof(text)); Serial.println(text); } } Od komentowanie radio.printDetails(); powoduje brak wyświetlania czegokolwiek nawet nadajnik/odbiornik. Więc czy ja coś robię źle , czy moduły NRF mogą być uszkodzone? Z analizujcie chociaż kody programów czy tu nie leży problem. Edytowano 13 listopada przez vtor Cytuj Udostępnij ten post Link to post Share on other sites
OnlyP 0 25 listopada Kiedyś używałem tych modułów i miałem z nimi sporo problemów. Jednym z nich była zbyt duża rezystancja połączeń - spróbuj połączyć bez użycia płytki stykowej oraz na grubszych przewodach. Cytuj Udostępnij ten post Link to post Share on other sites