Kodziak Napisano Listopad 30, 2019 Udostępnij Napisano Listopad 30, 2019 (edytowany) #include <FastLED.h> // Druga biblioteka sterowania diodami #define PIN 2 // Pin do sterowania diodami #define NUMPIXELS 30 // Ilosc diod #define COLOR_ORDER RGB #define LED_TYPE WS2811 #define MAX_BRIGHTNESS 255 char OdebraneDane[20]; int indeks=0; char data; float Dioda_R = 0; // wartosc jasnosci dla diod czerwonych float Dioda_G = 0; // wartosc jasnosci dla diod zielonych float Dioda_B = 100; // wartosc jasnosci dla diod niebieskich char znak =""; int x=6; CRGB led[NUMPIXELS]; void setup() { Serial.begin(9600); FastLED.setBrightness(MAX_BRIGHTNESS); FastLED.addLeds<NEOPIXEL, PIN>(led, NUMPIXELS); FastLED.clear(); } void loop() { wybor_funkcji(); } void wybor_funkcji() { if (Serial.available() > 0 ) { if (Serial.read() == 'f') { x = 0; } Serial.println(x); } delay(200); while (x == 0){ ustawienie_koloru(); } } void ustawienie_koloru() { while (1 == 1) { x=8; Serial.print("ustawienie koloru:"); Serial.println(indeks); if (Serial.available() > 0 ) { delay(200); do{ Serial.print("przerwa"); znak = (char)Serial.read(); OdebraneDane[indeks] = znak; indeks++; } while(znak != '\n'); OdebraneDane[indeks] = 0; indeks=0; delay(200); } } } Powyżej zamieściłem kod o którym mowa. Zamieszczę również zdjęcie bloków z MIT app inventor. Aplikacja ma służyć do sterowania LED'ami. Z niewiadomej dla mnie przyczyny po wysłaniu kilka razy informacji do bluetooth poprzez moduł HC-05 wyskakuje błąd "516 - broken pipe". Aplikacja mobilna była tworzona w MIT app inventor oraz w kotlinie (android studio). Wciąż ten sam problem. Wiem, że broken pipe występuje ze względu na problem z połączeniem użytkownik-odbiorca. W blokach w MIT app inventor zamieściłem fragment, który łączy mnie z powrotem z arduino. Niestety jest to połowiczne rozwiązanie, bo ponowne łączenie trwa z 6 sekund (co jest irytujące). Ciekawe, że kiedy korzystam z aplikacji RoboRemo, wszystko działa jak należy... Ktoś miał podobny problem? Ktoś wie jak go rozwiązać? Edytowano Listopad 30, 2019 przez Kodziak Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »