Skocz do zawartości

Pomoc z HC-05 - brak możliwości wykrycia układu

Nikos323

Pomocna odpowiedź

Witam.

Jestem początkującym jeśli chodzi o sprawy Arduino, podłączyłem moduł HC-05 do Arduino uno (klon z aliexpress) podzespół wygląda na działający (mruga dioda) lecz żadne z moich urządzeń nie wykrywa sygnału bluetooth. Szukałem już chyba wszędzie, ale niestety nie dałem rady nic znaleźć dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc.

HC-05 podłączasz do komputera i komendami AT sprawdzasz jak jest skonfigurowany. Np. może być ustawiony w tryb master i nikt go nie zobaczy, bo czeka na komendy AT do inicjalizacji połączenia ze SLAVE. Choć oczywiście typowo przylatują ustawione na SLAVE 9600b. Podłącz sobie go do konwertera UART-USB, zasilanie, GND, TX i RX na krzyż, wciśnij przycisk, podłącz do portu USB by zasilić, po chwili puść przycisk, powinien być w trybie komend AT na prędkości 38400b, podłącz się terminalem Arduino, ustaw taką prędkość i wyślij AT, zobacz czy odpowie OK.

Potem PDF tego modułu do ręki i ustaw sobie tak jak chcesz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.