Skocz do zawartości
markus383

Problem z czujnikiem DS18B20

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witajcie.

Mam niemały problem z czujnikiem ds18b20, a mianowicie - Raspberry 3b go nie widzi. Na samym porządku zainstalowałem system z poniższego linku. Wszystko poszło zgodnie z planem i zostal zainstalowany poprawnie na karcie pamięci. Następnie instaluję oprogramowanie warzelni piwa Craftbeerpi 3 zgodnie z instrukcjami zawartymi w poniższym linku. W trakcie instalacji pojawiają się jakieś pojedyncze błędy, które jak mi się wydaje naprawiają się same. Następnie poprzez przeglądarkę chcę wejść na ten system i nie widzę żadnego czujnika.

Czujnik podłączam następująco: żółty kabelek - DATA, czerwony - +5, niebieski - GND. Podłączam bez rezystora (4,7k), ponieważ płytka (nakładka) go posiada. Próbowałem podłączać też z rezystorem, ale nic to nie zmienia. 

Generalnie sondy zakupiłem u majfrendów i dziś zakupiłem także w polskim sklepie. Żadne z nich nie działają. Napięcie na płytce (nakładce) jest. Płytkę dostałem już zmontowaną.

Czujnika szukałem także zgodnie z instrukcjami z poniższego linku, ale Malina też go nie widzi 😕

Bardzo proszę o pomoc. Niestety jestem kompletnym laikiem i nie potrafię sam sobie z tym poradzić. Warzelnia jest na własne potrzeby 🙂

Pozdrawiam,

Mateusz. 

 

link do systemu - https://www.raspberrypi.org/downloads/

oprogramowanie warzelni - https://asciinema.org/a/du84msz9t56yqqg6j6qfjmvjd ; https://www.piwo.org/forums/topic/24989-craftbeerpi-sieciowy-sterownik-browaru/?tab=comments#comment-460362

instrukcja dotycząca poszukiwania czujnika - https://forbot.pl/blog/kurs-raspberry-pi-czujnik-temperatury-ds18b20-id26430

Wizualizacja nakładki na Raspberry pi3.png

Edytowano przez markus383

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@markus383 a sprawdzałeś tę metodę, która jest opisana w linkowanym przez Ciebie (naszym) kursie? Możesz w taki sposób dostać się do czujnika, sprawdzić jego adres i odczytać zmierzoną temperaturę? Będziemy wtedy wiedzieć czy to ogólny problem sprzętowy czy coś związanego z tym systemem do kontrolowania warzelni 🙂

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)

@Treker Tak, sprawdzałem. Robiłem wszystko krok po kroku do momentu odczytu numeru sondy. Nie ma żadnego numeru. Jest coś w stylu 00-8000000.... W1_..... Kurcze, teraz nie jestem przy Raspberry i nie potrafię określić czy przy tym w1 było slave czy master. Generalnie tak to wygląda. 

 

Bardzo chętnie poprosiłbym kogoś z Warszawy lub południowych okolic, aby swoimi metodami sprawdził, czy wina leży po stronie Raspberry czy czujników z dwóch różnych miejsc, które zakupiłem.

Edytowano przez markus383

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...