Skocz do zawartości

Raspberry i różnorakie czujniki po wifi

dexus_den

Pomocna odpowiedź

Cześć, mam kilka pytań. Nie wiem czy wybrałem dobrą kategorie. Aktualnie remontuje swoje mieszkanie. Chciałbym w nim wykonać mały projekt zapobiegający zalaniu mieszkania. Od kilku dni rozglądam się i czytam jak to zrobić. Trafiłem na ten filmik. To połączenie wygląda fajnie, jednak chciałbym pouczyć się troszkę o Raspberry i w przyszłości rozszerzyć ten projekt o inne funkcjonalności dzięki niemu. Czy RaspberryPi jest w stanie połączyć się z każdym czujnikiem/urządzeniem wifi i nim sterować? Dla przykładu w czy gdy kupie urządzenie firmy xiaomi/tuya/supla to będę w stanie się z nimi bezprzewodowo połączyć ? Chciałbym to wiedzieć przed zakupem. Widziałem, że istnieją aplikacje na telefon, które potrafią się łączyć z czujnikami z różnych firm. Na jakiej zasadzie to działa ?

Edytowano przez dexus_den

@dexus_den witam na forum 🙂

Jeśli chodzi o czujniki DIY to zainteresuj się np ESP Easy (lub innymi projektami tego typu). Jeśli chodzi o podłączenie gotowych rozwiązań do Raspberry Pi to oczywiście wszystko zależy od konkretnego urządzenia. Nie wszystko uda Ci się podłączyć bezpośrednio, ale są elementy tych systemów, które całkiem łatwo podłączyć do RPi 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.