Skocz do zawartości

Arduino, a Matlab - TCP/IP dla Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam do wykonania projekt na zajęcia z Arduino i Matlabem. 
Temat to sterowanie obiektem Matlab za pomocą Arduino, i jednym z wymogów jest "Programowanie funkcji do wymiany danych w protokole TCP/IP dla Arduino". 
Gdzie mogę szukać pomocy na ten temat, bo jestem w tym temacie całkowicie zielony (zwłaszcza, że nikt nas tego nie uczył).
Jaką literaturę polecacie z przykładowymi takimi projektami, bo prowadzący poleciał mi jedynie stronę matworks na której praktycznie nic o tym nie ma. 

image.png

• Lubię! 1
(edytowany)
Dnia 16.03.2020 o 18:51, Treker napisał:

Dzięki wielkie, zamówiłem Ethernet Shield i będe się bawił

Pojawił się problem, wykonałem w Simulinku prosty układ do sterowania i zamodelowałem silnik.

Silnik z Arduino regulowany jest potencjometrem (zdj.1), układ sterowania wygląda w taki sposób (zdj.2) a silnik w Simulinku (zdj.3).

I tutaj mam pytanie, w jaki sposób mogę połączyć mój układ wraz z silnikiem, zebym na potencjometrze ustawił swoją wartość i sam silnik dążyłby do wartości i z czasem ustabilizowałby się (jak dotąd musiałem robić to ręcznie, bo jak jest ustawione np. 300 to automatycznie od tej wartości zaczynał). 
Chciałbym otrzymać taką charakterystykę jak na zdj. 4 i do tego później dołożyć PIDa.

84233307_325905065033614_862147391124406272_n.jpg

1.PNG

11.PNG

123123.PNG

Edytowano przez narrvany

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...