Skocz do zawartości

Raspberry Pi Zero - 3.5inch_RPi_LCD_(A) - Czarny ekran

mjab

Pomocna odpowiedź

Witam,

posiadam Raspberry Pi Zero z nakładką ekranu dotykowego (dokumentacja). Zainstalowałem oprogramowanie producenta na karcie MicroSD i wszystko ruszyło poprawnie. Układ służy jako sterownik ogrzewania na bazie Domoticz.

Niestety coś się po pewnym restarcie wysypało i nie wstaje (chyba) x. Widać tylko biały, a później czarny ekran. Po wydaniu polecenia sudo restart ekran rozpisuje procesy linuxa, ale po ponownym starcie znów ciemność.

Polecenie sudo DISPLAY=:0.0 xinput_calibrator wywala błąd - Unable to connect to X server.

Po dotknięciu ekranu nie ma kursora.

Czy istnieje jakiś ratunek dla tego systemu, nie chciał bym potracić tych aktualizacji i baz Domoticz. Oczywiście kopii sprawnego systemu nie mam bo jeszcze nie zbudowałem do końca ogrzewania.
Z góry dziękuję za pomoc :)

Skoro nie masz jeszcze kopii zapasowej systemu, najwyższy czas ją przygotować: https://forbot.pl/blog/kopia-zapasowa-raspberry-pi-jak-skopiowac-karte-microsd-id29561

Na szczęście w przypadku RaspberryPi bardzo łatwo jest zachować dane - wystarczy wyjąć kartę microSD, a wszystko od nowa zainstalować na innej. Na koniec można po prostu przekopiować pliki konfiguracyjne, dane, bazy, itd.

Oczywiście najlepiej byłoby naprawić obecny system, ale i tak lepiej tego nie robić na aktualnej i jedynej kopii. Więc jeśli chcesz poeksperymentować, to najpierw zrób backup, następnie odwiń go na inną kartę i zacznij naprawiać system. Jak coś pójdzie źle to zawsze można próbować jeszcze raz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.