Skocz do zawartości

Kurs micro:bit – #1 – środowisko i pierwsze programy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kurs micro:bit – #1 – środowisko i pierwsze programy

Pora poznać micro:bita w praktyce. Zaczniemy od szybkiego omówienia tej małej, popularnej płytki i wyboru środowiska oraz jego konfiguracji. Stworzymy też pierwsze programy, dzięki którym wykorzystamy 25 diod do wyświetlania tekstów oraz prostych animacji.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Pora zabrać się za praktykę! Jestem przekonany, że dzięki takiej formie poradnika dosłownie każdy poradzi sobie z opanowaniem podstaw programowania 😉

@BarteQxQ taki był plan 🙂 Mam nadzieję, że dzięki tym materiałom rodzice i nauczyciele też chętniej sięgną po micro:bita. Na pewno część osób, które uczyło się z naszych kursów elektroniki lub Arduino ma już swoje dzieci, z którymi mogłoby wykonać ćwiczenia z tego kursu. Gorąco zachęcam 🙂

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Cześć, jestem Borys.

Nie mogę wysłać pliku do mojego microbit. Pojawia sie komunikat:

Z tym plikiem nie jest skojarzona aplikacja umozliwiajaca wykinanie tej akcji. Zainstaluj odpowiednią aplikację, a jeśli jest już zainstalowana, utwórz skojarzenie na stronie Ustawienia aplikacji mobilnych.

Proszę o pomoc bo nie wiem jak to zrobić .

• Lubię! 1

@ForBorysBot cześć Borys, witam na forum 🙂

Którą metodą próbujesz wgrać program na micro:bita? Ten błąd wynika z tego, że próbujesz otworzyć plik z programem na komputerze. Jeśli chcesz pobrać program na dysk i przenieść go na płytkę jak na pendrive'a to nie klikaj na plik hex i nie próbuj go otworzyć. Po prostu pobierz go na dysk i przeciągnij na micro:bita bez otwierania 🙂

• 1 rok później...
  • 4 lat(a) później...

Witam! Z dzieckiem robimy kurs razem. Używamy program MakeCode na Chrome. Syn trochę wybiegł ponad program kursu i zaczął robić jakąś grę. Napracował się i niestety projekt zniknął z chmury. Jedynie jest zgrany na płytkę micro:bita. Czy można jakoś odzyskać ten kod? Próbowałem programem uBit (o ile dobrze pamiętam nazwę), ale on nie pozwala odzyskać projektu bloczków. Czy jest jakaś możliwość odzyskania projektu w MakeCode? Jego kod nagrany jest na płytkę Micro:bit i szukam sposobu na transfer z płytki Micro:bit z powrotem na komputer...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...