Skocz do zawartości

Problem połączenia wi-fi RP4

KeramZy

Pomocna odpowiedź

Cześć,
na mojej malince pojawia problem, a mianowicie sprzęt nie chce się łączyć z internetem poprzez wi-fi. Wszystkie sieci są widoczne, ale łączenie trwa nieskończenie długo lub podczas wpisywania hasła sygnalizuje "zły argument". Próbowałem tworzyć sieci niezabezpieczone, nic to nie dawało. Hotspot z telefonu - to samo. Podłączenie do internetu kablem przebiega bez problemu.

Czy jest to jakiś znany problem? Na anglojęzycznych forach nie doszukałem się niczego. Czy może to wynikać po prostu z uszkodzenia mojego egzemplarza (raczej nie zakładam tej opcji, przecież sieci są wykrywalne)? Jakie próby podjąć żeby zidentyfikować problem?

@KeramZy Cześć!

Z RPi  4 jest różnie i może to też zależeć od routera. Z jednym routerem też miałem problemy z połączeniem, z nowym wszystko świetnie działa.

Dla testu sprawdź jak reaguje na obecność kabla HDMI.... tak głupie, ale to jakoś jest skorelowane. Zrób kilak testów gdy kabel jest włożony/wyjęty, monitor podłączony, odłączony.

U mnie był moment że RPi dało się podłączyć do WiFi gdy wetknąłem kabel, uruchomiłem RPI, odłączyłem kabel i dopiero w tym momencie łapał WiFi. Dzieję się tak ponieważ na RPi został zdiagnozowany problem skorelowania GPU z WiFi.

Jeżeli zauważysz takie powiązanie to spróbuj zaktualizować system - powinno pomóc.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.