Skocz do zawartości

Dobór sterownik silników DC

SiwyBLS

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie,
Aktualnie wykonuję na uczelnie projekt, w który trochę się wkopałem i muszę go wykonać. Niestety ze względu na zamknięcie szkół i pracę mniejszej ilości "biurokratów" zmuszony jestem zakupić kilka części z własnej kieszeni, aby wykonać projekt jak najszybciej. 

Poszukuję sterownika/ów kompatybilnego/ych z takimi silnikami DC i mam nadzieję, że osoby z doświadczeniem mogłyby coś chociaż zasugerować 🙂
https://botland.com.pl/pl/produkty-wycofane/4048-silnik-pololu-37dx52l-z-przekladnia-301-6v-350rpm.html
Jednakże co ważne:
Pojazd sterowany jest podobnie do pojazdów gąsienicowych (zdjęcie poniżej).
Sterowana jest lewa i prawa strona pojazdu niczym gąsienice, a zatem na lewy i prawy kanał przypadają PO dwa silniki. 
Sterowanie z pomocą sygnału PWM z arduino (zmapowane z RC receiver'a).
Może być jeden dwukanałowy lub dwa jednokanałowe. Priorytet - niska kwota i po prostu ma jeździć.

Myślałem o niektórych tańszych modelach widocznych na różnych stronach, ale obawiam się tego tymczasowego wysokiego prądu przy oporze /rozruchu. Dodam, że jeśli można jakoś ograniczyć prąd maksymalny (ograniczyć dynamikę silnika), ale przy tym znaleźć coś tańszego to jestem za 🙂 
Szukać w internetach owszem umiem, ale zdaję sobie sprawę z tego, że są ludzie bardziej zaznajomieni z tematem i mogą wskazać mi tańsze zamienniki lub strony o który nie miałem pojęcia.

Off-topic troszkę:
Przy rozpoczęciu projektu kupiłem Pololu Dual G2 High Power. Jednakże prawdopodobnie podczas podłączania ja lub inna osoba zajmująca się wcześniej projektem uszkodziliśmy go i na wejściu PWM silnika pierwszego widoczne jest napięcie 1,5V. Zatem drogi sterownik stał się jednokanałowym sterownikiem. Dodaję to, bo może ktoś miał kiedyś podobny problem i może udałoby się to naprawić przez jakiegoś profesjonalistę.
Nie jestem elektronikiem, znam tylko tyle co miałem na semestrze elektroniki i automatyki, więc nie mam warsztatu w domu. Po prostu zmuszony zostałem do zajęcia się również elektroniką mojego łazika i nie jest mi do "śmiania" 🙂

Z góry BARDZO dziękuje za pomoc 🙂

Kompletny_model.thumb.JPG.71310a30cd58971e60380cfc1dccad0b.JPG

Edytowano przez SiwyBLS

(edytowany)

Również witam Pana Administratora 🙂
W tym robocie posiadamy 4 silniki. Jak wspomniałem wyżej - przypadają tam po dwa silniki na stronę (lewa i prawa), a każda strona sterowana ma być osobnym kanałem. Najlepiej traktować to jak napęd gąsienicowy w którym każda strona zasilana jest dwoma silnikami 🙂
Co do budżetu, aby był jakiś punkt odniesienia, sądzę że 100 zł powinno wystarczyć. Nie otrzymam zwrotu niestety od uczelni, więc im mniej wydam ze swoich funduszy tym lepiej 🙂

Edytowano przez SiwyBLS

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.