Skocz do zawartości

Kurs micro:bit – #4 – dźwięki, czujnik położenia i liczby losowe

Komentator

Pomocna odpowiedź

Cześć! mam nadzieję, że jeszcze można tu liczyć na pomoc:)

coś z tym zewnętrznym głośniczkiem jest nie tak. U mnie albo trzeszczy albo nie działa. Tak jakby się załączał przy kręceniu potencjometrem na nim, ale nawet bez odtwarzania muzyczki mocno trzeszczy. Próbowałem dodatkowo zasilać shielda z usb, bo on potrzebuje z 5 V, ale nic to nie dało. AI mi podpowiedziała żeby połączyć uziemienie płytki MB z shieldem, ale też nie pomogło (nie wiem czy to ma sens 🙂).

@xen007 Po dwóch latach pewnie ogarnąłeś problem albo rzuciłeś to w cholerę, ale głośnik na MB można wyłączyć funkcją set built-in speaker. Wtedy można testować już tylko głośniczek zewnętrzny.

A jakby kogoś denerwowało, że muzyczka nie wyłącza się od razu jak się robi ciemno, tylko gra do końca to można na przykład zrobić coś takiego:

https://makecode.microbit.org/_bjF6k17fWUA1

ja nie znam się zupełnie na tym, więc to może być głupie (ale działa!)

Pozdrawiam

• Lubię! 1

@KondzioSSJ witam na forum 🙂 

Dnia 27.03.2025 o 00:46, KondzioSSJ napisał:

Cześć! mam nadzieję, że jeszcze można tu liczyć na pomoc:)

Postaramy się pomóc. Powiedz tylko dla formalności, z której wersji micro:bita konkretnie korzystasz. Nie kojarzę, aby wcześniej występowały tego typu problemy, więc możliwe, że to jakieś uszkodzenie modułu, ale sprawdzimy najpierw temat z odpowiednią wersją micro:bita.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.