Skocz do zawartości

Arduino Mega2560pro i HC12

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zrobiłem układ na Arduino Mega2560 pro który wykorzystuje moduł radiowy HC-12 do wysyłania i odbierania komunikatów.
Do obsługi stosuję bibliotekę SoftwareSerial.h i a obiekt tworzę poleceniem SoftwareSerial HC12(RX_Pin, TX_Pin).
Wszystko działa poprawnie gdy podłączam do pinów 10,11 (wysyłanie i odbieranie komunikatów).
Jednak jak podłączam na wyższe numery pinów np 23/24, 38/40 czy nawet Piny obsługujące PWM 44/46 to działa tylko wysyłanie komunikatów ale odbieranie już nie.
Zastanawiam się co jest powodem takiego działania ?
Wszystkie te porty PA,PB,PL są 8 bitowe i nie znalazłem żadnej znaczącej róznicy w ich opisie
https://cdn.sparkfun.com/datasheets/Components/General%20IC/2549S.pdf

Znalazłem odpowiedź w opisie biblioteki SoftwareSerial: 

Limitations
Not all pins on the Mega and Mega 2560 support change interrupts, so only the following can be used for RX: 10, 11, 12, 13, 14, 15, 50, 51, 52, 53, A8 (62), A9 (63), A10 (64), A11 (65), A12 (66), A13 (67), A14 (68), A15 (69).

• Lubię! 1
(edytowany)

@Przemek1967 witam na Forum, fajnie że problem się rozwiązał 🙂 Tylko mam pytanie, po co stosujesz SoftwareSerial skoro Arduino Mega (nawet te pro) mają ponad 3 sprzętowe UARTy? Używasz je pisząc Serial1, Serial2 itd...

Edit, nawet 4:

image.thumb.png.fbb0f0d3c521ce78afc9bb7576762efb.png

Edytowano przez Gieneq

Stosuję SoftwareSerial celem prostego przenoszenia kodu programu pomiędzy Arduino Mega2560 a Ardiuno Nano które w większości używam ze względu na znacznie niższą cenę. Nano ma 1 x UART sprzetowy który używam do debugowania programu.

Buduję układy tylko na własne potrzeby czasami po kilka sztuk a i tak w każdym stosuję inny zestaw komponentów. Teraz chcę dodać LAN i requesty i 32K pamięci Nano już jest za mało. #define jest to bardzo pomocne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...