Skocz do zawartości

Arduino GPS niwelator

Dashboor

Pomocna odpowiedź

Witam 

Obecnie buduje dom i przeszła mi przez głowę pewna myśl która nie jednemu pomogłaby w takiej sytuacji. Przedwczoraj obiecałem się z tyczka do niwelatora żeby położyć kilka rur odwadniajacych piwnice . Po pomiarach poprawkach wysokości owych rur znów mierzenie itd. A gdyby tak użyć gps arduino i wyświetlacz OLED ?  Nie myślę tu o zastępowanie profesjonalnych urządzeń GPS do wytaczania w terenie , raczej prosta konstrukcja zasilana z jednego ogniwa 3,7v  wyswietlajaca tylko wysokość. 

Kostrukcja miałaby być   metalowa np. Aluminiowa  0,5 m rura zakończona szpicem, wystarczająco szeroka aby zmieścić w niej baterie , arduino nano, moduł GPS, 3 przyciski, na samej górze wyświetlacz OLED .

Przyciski miałyby posiadać funkcje włącz/wyłącz, pokazania wysokości aktualnej gps, zerwanie (tarowanie) wysokości względem wyznaczonego punktu ,aby kolejne punkty pomiarowe nie trzeba było odejmować z wysokości gps.

Pojawiło się kilka pytań  przy których potrzebuje waszej pomocy .

Jaki moduł GPS będzie na tyle dobry żeby mieć w miarę dużą dokładność ? 

Czy można uzyskać dokładność do 1cm ? (Zakładając wykonywanie pomiarów w rowie pod rurę lub fundamentów )

Czy obudowa , sposób rozmieszczenia elementów w obudowie konstrukcji (np. Aluminiowej ) będzie miał znaczący wpływ na jakość pomiaru?

Czy to realny pomysł ? 

Z góry dziękuję 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.