Skocz do zawartości

Kurs Pytanie do kursu RPi #13 - PWM, kamera

Tomek_K

Pomocna odpowiedź

Witam,

Jestem amatorem dopiero zaczynam przygodę z Raspberry Pi 4 8GB, mam problem z kursem a mianowicie:

"- Uniwersalne wejścia w Raspberry Pi

Jak wiemy, domyślnie wszystkie piny są wejściami, jednak możemy być zaskoczeni próbując odczytać wartość z pinu 26 - ciągle będzie tam zero. Nie mamy rezystora podciągającego na płytce, ale tak jak w przypadku mikrokontrolerów, możemy go aktywować w procesorze.

W tym celu ustawiamy tryb up (od pull-up):

gpio -g mode 26 up

Teraz możemy odczytać stan pinu pisząc:

gpio -g read 26

Powinniśmy uzyskać wynik "1", a po naciśnięciu przycisku "0". "

I tu jest właśnie mój problem. Nie uzyskałem wyniku 1, ciągle jest 0 polecenie "gpio -g mode 26 up" nie daje rezultatów

image.thumb.png.8e34b1f25833abf53575396e0a6ff549.png

Port działa - da się nim sterować na mode OUT, dioda działa da się zmienić z 0 na 1 i odwrotnie w konsoli. Na mode IN da się wywołać z 0 na 1 tylko fizycznie przez podłączenie przez rezystor lecz nie działają polecenia na konsoli "up i down".

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc.

Edytowano przez Tomek_K

@Tomek_K witam na forum 🙂

Temat o który pytasz był już poruszany i wynika z niekompatybilności biblioteki - będzie to objaśnione w zbliżającej się rewizji kursu. Narazie odpowiedź znajdziesz w komentarzach do kursu, prześledź tę stronę, przynajmniej 2 wpisy bezpośrednio tyczą się problemu z pull-upem:

Edytowano przez Gieneq

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.