Skocz do zawartości

Przerobka maszyny Atlas (do wyciskania ciezarow)

Bogdan13

Pomocna odpowiedź

Witam. Man pomysl, zeby zastapic ciezary w maszynie do cwiczen silowych silnikiem elektrycznym jako obciazeniem. Oczywiscie silnik bedzie musial dawac obciazenie (moment obrotowy) w jedna strone, a potem sciagac linke I nawijac ja na bemben…...Sprawa mechaniki jest prosta ale nie wiem jaki motor uzyc I jak nime sterowac. Innymi slowy silnik ma dawac staly moment a obracac sie raz w prawo raz w lewo..

@Bogdan13 witam na forum 🙂 tak myślę jakby to wykonać... jakoś nie widzi mi się pomysł walki z osią silnika elektrycznego, prędzej z jakim tłokiem pneumatycznym o regulowanym ciśnieniu. A gdyby zrobić taki mechaniczny układ - deska, na której jest masa i punt podparcia dzielący deskę na 2 ramiona, silnik przesuwałby masę wzdłuż ramienia - w ten sposób przeciwnym ramieniu miałbyś zmienną siłę. Im dalej masa od punktu podparcia tym większa siła działa na przeciwległe ramię.

Dzieki za podpowiedz….tak naprawde zainspirowala mnie maszyna tonal.... w ktoryms momencie pokazuja troche wnetrzaaszyny m I widac outrunner -  bezsczotkowy silnik...taki jak w kole roweru. Z moich calkulacji motor 700 W by wystarczyl I caly uk;ad by wazyl 6-10kg.....

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.