Skocz do zawartości

STM32G030 wykorzystanie pinów

Maruda

Pomocna odpowiedź

Do maleńkich projektów z powodzeniem stosowałem dotąd najmniejsze Attiny w obudowach DIP8. Kilka dni temu postanowiłem zamówić na próbę dwa najmniejsze rozmiary STM32G030J06M6 (8pin) i STM32G030F6P6 (20pin) w celu zapoznania się z nimi. Na pierwszy ogień poszedł mniejszy z wymienionych dwóch. Wlutowałem maleństwo w płytkę/adapter, aby móc testować na płytce stykowej. Podłaczyłem St Link'a z jednej z płytek nucleo. Skonfigurowałem w CubeMx i napisałem dwie linijki, aby zweryfikować połaczenie. OK- dioda miga. 

W małym mikrokontrolerze liczy się każdy pin. W przykładowo Attiny85 na upartego można było wykorzystać nawet reset ryzykując co najwyżej konieczność kasowania "FuseDoctor'em".

W STM32G030J06M6 dokumentacja mówi o możliwości zdefiniowania funkcji pinów które poniżej zaznaczyłem na czerwono

stm32g03.thumb.jpg.638c9f77cc2a5533ea81989e6a96d4d5.jpg

W płytkach developerskich nigdy nie zastanawiałem się nad skutkami redefinicji pinów wykorzystywanych do komunikacji, bo nie było potrzeby ich ruszać. Dostępnych wyprowadzeń zawsze było aż nadto.

Czy nadając funkję pinom PA14 PA13 i RST nie uśmiercę komunikacji? 

Edytowano przez Maruda

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.