Skocz do zawartości

Programowanie STM32 beż użycia ST-LINK

ElektronPL_WiTu

Pomocna odpowiedź

Witam, mam takie pytanie, czy jest możliwość programowania mikrokontrolerów STM32 bezpośrednio, nie używając ST-LINK'a za pomocą STM32CubeIDE. Jestem w stanie zrezygnować z debugera bo mam zamiar stworzyć dwie płytki - jedną "standardową" z debugerem (na niej będę tworzył kod) a drugą w miarę możliwości jak najprościej, aby dało się tylko zaprogramować mikrokontroler - liczę na to, że będzie to możliwe bez żadnych układów bo zależy mi na miejscu. Wg noty katalogowej mikrokontrolera (STM32H747) da się go programować przez USB, tylko nie za bardzo wiem jak to zrobić. 

Pozdrawiam

Oczywiście, że się da. Można użyć UART-a lub USB. Należy tylko przy włączaniu zasilaniu ustawić odpowiednio piny BOOT. Nie  orientuje się jak jest przy H7 ale przy STM32F207 wystarczy podczas włączania zasilania ustawić w stan wysoki pin BOOT0 np. switchem lub zworką. Nie wiem czy umożliwia takie programowanie STM32CubeIDE ale programem STM32CubeProgrammer na pewno to zrobisz. 

• Lubię! 2

Jest mój artykuł w dziale artykuły użytkowników     Port USB i bootloader w STM32f1C8T6 a Windows 10 i ARDUINO IDE.Przeczytaj i wyciągnij wnioski. Nie wiem czy dla tego STM-a jest pliczek wsadowy obsługujący port USB ale to jest do sprwdzenia bo tych pliczków jest tam gdzieś dosyć dużo.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Używam Atollica. Niemniej to kolejne wcielenie Eclipse tak jak CubeIDE. 

image.thumb.png.baa7017d0887e325130c8729215e65c1.pngimage.thumb.png.e7ce3188aa1695160bea83439aa2964e.png

W Atollicu wymaga to dodania do opcji projektu dyrektywy generowania pliku HEX jak na lewym djęciu. Poniżej masz tą komendę.

arm-atollic-eabi-objcopy.exe -O ihex "${BuildArtifactFileBaseName}.elf" "${BuildArtifactFileBaseName}.hex"

Tworzy ona w katalogu DEBUG plik HEX.

Ze względu na to, że Atollic nie jest połączony bezpośrednio ze środowiskiem CUBE dodałem sobie do EXTERNAL TOOLS  możliwość programowania poprzez USB. Możliwość taką daje CubeMXProgrammer. Można go używać z linii komend. Jak dla mnie jest to bardzo wygodne. Na prawym zdjęciu masz przykład dla programowania z użyciem SWD bo w domu nie używam USB.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.