Skocz do zawartości

Sterownik silnika krokowego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie,
Chcę wysterować silnik krokowy unipolarny (4V, 1.1A) poprzez atmege i jakis driver... tylko wlasnie nie wiem jaki! ULN2803 nadaje sie ale tylko do 500mA, a jaki powyzej?

Możliwości sterowania silnika krokowego jest mnóstwo.

Można dać ULN2803 i po 2 kanały równolegle, jednak może nie wystarczyć do Twojego silnika, więc może inny ULN, np. ULN2065B.

Dla większych prądów najlepiej dać 4 tranzystory MOSFET. Przykładowo IRFL024 - dostępne w TME, cena niewiele ponad 1 zł za szt.

Inny problem to sterowanie silnikiem krokowym. Zasilanie go prądem 1,5A jest bez sensu. Lepiej dać układ, w którym prąd można regulować.

Proste rozwiązanie to np. L297 + L298.

• Pomogłeś! 1

To jeśli chodzi o ULN2065 trzeba pamiętać o diodach zabezpieczających. Te które są wbudowane w układ - trzeba je podłączyć (piny 1 i 8). Inaczej bardzo duże napięcia będą się indukowały przy przełączaniu.

I sterując nie można wykorzystywać 2 uzwojeń jednocześnie (tylko sterowanie pełnokrokowe). Traci się w ten sposób 40% mocy, ale inaczej przez mostek popłynąłby prąd 2x 1,5A.

Ogólnie polecam L298, chociaż na początek można sprawdzić ULN2065.

Zatem postanowilem wyprobowac oba rozwiazania.

A tak jeszcze z ciekawosci, na czym mozna zrealizowac sterowanie dla znacznie mocniejszych silników, np 7.8 A

• 1 miesiąc później...

Ja bym uważał z tym L298n, ten układ jest drogi i mi kilka razy się spalił. Lepiej zrobić to na mosfetach jak pisze BoBBy.

L298n, ten układ jest drogi

Nie żartuj. On kosztuje 7-8zł, jest fajny, dość duży prad można z niego pociągnąć (szczególnie równolegle), ale jest duży. Ba, jest ogromny 🙂 Można zastosować smd, ale jest drogie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...