Skocz do zawartości

R-Pi partycja boot, problem z read-only

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czesc, jestem nowy w dziedzinie Linux'a. Wykupiłem kurs na R-Pi(I), ale natrafiłem na mały problem juz na samym początku. Chciałbym przetestować możliwosć uruchomiania R-Pi poprzez UART, ale partycja boot instaluje mi się w trybie read-only, także nie mam możliwosci jakiejkolwiek edycji pliku config.txt. Probowałem szukać rozwiązań(gotowców), ale bez większego sukcesu. Czy mogę prosić, o krótki instruktarz (lub wskazać miejsce, gdzie taki instruktarz mogę znaleźć) jak powinienem rozwiązać w/w problem? Z góry dziękuję

@maknews witam na forum 🙂 W jaki sposób instalowałeś system? Nie korzystasz przypadkiem z jakiegoś adaptera do kart, w którym masz mechanicznie (za pomocą przełącznika) zablokowaną edycję plików na karcie?

(edytowany)

Korzystam z Mac'a a do "wypalenia" karty SD użyłem https://www.balena.io/etcher/. Używam SD adaptera, który kupiłem wraz z kartą micro. Przełączałem pozycję lock w dwie możliwe pozycje i wynik co do odczytu jest taki sam: "you can read only". Przełożyłem kartę micro do adaptera USB, który dostałem w zestawie do kursu i rezultat jest ten sam: "you can read onlyimage.thumb.png.000adaffdfd15e4d7098014bad746938.png

Próbowałem z komendą "mount -o remount,rw /boot", ale dostaje zwrot, iż "/boot: unknown special file or file system", ale może zrobiłem cos nie tak...

Edytowano przez maknews

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...