Skocz do zawartości

Suszarka do ubrań sterowana za pomocą Arduino pomoc przy programowaniu.

goldnick

Pomocna odpowiedź

Witam. Na początku chciałbym wspomnieć że dopiero zaczynam przygodę z programowaniem więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z zaprogramowaniem Arduino UNO otóż to co udało mi się stworzyć nie działa i nie wiem co robię źle. Ale od początku nabyłem drogą kupna uszkodzoną suszarkę do ubrań nie działa tylko moduł sterowania który przekraczał wartość suszarki. Suszarka składa się z silnika pompy wody oraz krańcówki która ją aktywuje i oczywiście grzałek ale ich sterowanie rozwiązałem za pomocą oddzielnego termostatu. Zasada działania: Po włączeniu zasilania powinno się włączyć Arduino następnie jeśli poziom skroplonej wody po suszeniu w zbiorniku jest na tyle wysoki ze aktywuje krańcówkę powinna się włączyć pompa która wypompuje wodę do górnego zbiornika, powinno to działać niezależnie. Następnie po naciśnięciu przycisku NO arduino powinno włączyć przekaźnik który włączy silnik na godzinę. Elementy z których składa sie ten projekt to Arduino uno zestaw 4 przekaźników i przycisk NO. poniżej przedstawiam program który udało mi się napisać z góry dziękuje za pomoc. mam nadzieje ze wszystko jasno napisałem. Pozdrawiam.

void setup() {

pinMode(1, OUTPUT);        //PRZEKAZNIK SILNIKA

pinMode(2, OUTPUT);        //PRZEKAZNIK POMPY

pinMode(3, OUTPUT);        //WYJSCIE ZASILANIA DO PRZEŁĄCZNIKA

pinMode(4, OUTPUT);        //WYJSCIE KRANCOWKA POMPY

pinMode(5, INPUT_PULLUP);  //WEJSCIE PRZYCISKU

pinMode(6, INPUT);         //WEJSCIE KRANCOWKA POMPY 

}

void loop() {

digitalWrite(3, HIGH); //ZASILANIE PRZELACZNIKA

digitalWrite(4, HIGH); //ZASILANIE POMPY

if (digitalRead(5) == HIGH)  //Jeśli przycisk wciśnięty

digitalWrite(1, HIGH);      //WLACZ SILNIK

delay(10000); //Czekamy 10 sekund

digitalWrite(1, LOW); //WYLACZ SILNIK

if (digitalRead(6) == HIGH)  //Jeśli przycisk wciśnięty

digitalWrite(2, HIGH);      //WLACZ POMPE

}

@goldnick czy to na pewno cały program? Brakuje tutaj nawiasów. Nie zgubiłeś czegoś przy wklejaniu programu?

PS Kody programów należy umieszczać przez narzędzie Wstaw kod (znajdziesz je w edytorze obok ikonki "<>"). Dzięki niemu programy są odpowiednio formatowane i kolorowane, a wtedy wszystkim znacznie łatwiej analizować wklejony kod. Poprawiłem to za Ciebie, ale pamiętaj o tym w przyszłości 🙂

@goldnick jasne, nie ma problemu 🙂

2 godziny temu, goldnick napisał:

Tak to jest cały program.

Zerknij w takim razie do tego artykułu i zwróć uwagę jak powinny wyglądać warunki - prawdopodobnie brakuje Ci nawiasów klamrowych. Znajdziesz tam dokładny opis co i jak: https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-podstawy-programowania-porty-io-id3648

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.