Skocz do zawartości

Jak zmniejszyć obroty silnika bez mikrokontrolera?

Pomocna odpowiedź

A dałeś mostek pomiędzy miejscami gdzie wylutowałeś te elementy. Jeżeli nie to nic dziwnego że nie ruszył bez nich. Ale lepiej nie wyrzucaj elementów bo jeszcze scalka spalisz.

A dałeś mostek pomiędzy miejscami gdzie wylutowałeś te elementy. Jeżeli nie to nic dziwnego że nie ruszył bez nich. Ale lepiej nie wyrzucaj elementów bo jeszcze scalka spalisz.

Tak, zrobiłem połączenie.

Nie wiem, może dobrym pomysłem byłoby przylutowanie kabelka do + i do jednej nóżki potencjometru?

Niestety, ale nie posiadam w domu aparatu, który byłby w stanie zrobić tak ostre zdjęcie. Może jutro uda mi się pożyczyć od znajomego cyfrówkę, to coś wstawię.

Aby działał musiałem wstawić rezystor o wartości 1m, ( http://img687.imageshack.us/img687/2858/scgemat.jpg - dla ułatwienia dodałem go na czerwono) teraz działa, lecz jest za czuły(w połowie potencjometru silnik już stoi, gdy podłączyłem szeregowo 2x1m to wtedy przy maksymalnym skręceniu był za szybki. Jakiś pomysł, jakiej wartościowości dać rezystor, żeby układ działał w 100%?

Komentarz dodany przez: Treker

musiałbym zbudować ten układ, ale powinien działać, wstaw zamiast rezystorów potencjometry, wtedy powinieneś dać radę to wyregulować.

Tak jak kolega wyżej napisał jakiś potencjometr 500k - 1m zamiast tego rezystora (wpinasz dwie skrajne nóżki potencjometru - dowolne).

Nie dwie skrajne, bo wówczas będziesz miał rezystor o rezystancji równej znamionowej rezystancji potencjometru:) Tylko jedną skrajną i tą połączoną ze ślizgaczem;)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...