Skocz do zawartości

Radio samochodowe przestaje działać kiedy włączam silnik

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, 

Mam problem z radiem w Seat Ibiza z 2001r, które działa na akumulatorze ale przestaje działać po włączeniu zapłonu . Wciskając wówczas przycisk "on" włącza się na ułamek sekundy i wyłącza. Czasami ma dobry humor i po kilku, kilkunastu próbach działa trochę dłużej nawet kilkanaście minut. Wymieniłem włącznik (przycisk) z impulsatorem, nic nie pomogło. Pomierzyłem napięcia między końcówkami wtyczki zasilającej  na wyłączonym i włączonym silniku.

Z akumulatora pomiędzy końcówkami

7 i 8 jest napięcie 12,75V

6-7=12,4V

1-4=12,45V

1-7=12,64V

3-4=12,26V

3-7=12,41V

4-6=12,12V

4-8=12,52V

Po włączeniu silnika napięcie między końcówkami jest następujące:

Między 1 a 8 występuje napięcie:

1-8=14,24V

3-8=13,18V

4-8=14,21V

6-8=13,14V

7-8=14,23V

Zastanawiam się czy czasem podwyższone napięcie nie działa dławiąco na jakiś kondensator. 

Czy mógłby ktoś z elektroników podpowiedzieć jak wyeliminować ten problem? Byłbym bardzo wdzięczny.

Wojtas.

(edytowany)

@Wojtas1 najdziwniejsze jest to że po zapłonie przestaje działać. U mnie w aucie do radia dochodzą 2 kable zasilające: jeden z napięciem stałym neizależnym od zapłony a drugi zasilający po przekręceniu kluczyka czyli od zapłonu.

Ten pierwszy podtrzymuje pamięć, ten drugi aktywuje radio i urządzenia peryferyjne jak CD-ROM. Na standbayu jest 20mA stałego poboru, a jak podłączy się ten od zapłonu to już mam 200mA i słychać jak załącza się CD ROM.

Jakbyś mógł wysłać zdjęcie jakie są tam połączenia, u mnie w Skodzie Octavi 2009 wygląda to tak:

IMG_0001.thumb.jpg.7f063a998fa93c7f9c662d81be0bc9d8.jpg

A nieco wcześniej jest taka złączka, w manualu do tego radia znalazłem 3 warianty, u mnie jest wariant C. Mam jakieś archiwalne zdjęcie tej dokumentacji, nie mogę znaleść całej, ale u Ciebie może być inaczej.

IMG_9997.thumb.jpg.ea7fa4d352af8160ce66c1c79cb52e86.jpg

I jakbyś zobaczył, czy masz u siebie takie kable to byłoby pomocne. Może znajdziesz też manual do radia i opis wtyczki.

Edytowano przez Gieneq
  • Lubię! 1
(edytowany)

Dzięki za odpowiedź 😉

Przesyłam zdjęcia. Poszukam tej złączki jeszcze, bo nie rzuciła mi sie w oczy. A to jest tylko złączka czy jest tam jakaś elektronika?

Sprawdzałem jeszcze wczoraj radio w domu. Podłączałem je bezpośrednio do akumulatora i tylko reaguje na podawane napięcie na złącza 7 (czerwono-zielony) i 8 (brązowy) ale najdłużej na około 30 min po czym się wyłącza. Możliwe żeby był jakiś wyłącznik czasowy żeby czasem akumulator się nie rozładował? 

IMG_20201214_205359.jpgIMG_20201214_205433.jpgIMG_20201214_205500.jpg

Edytowano przez Gieneq
7 godzin temu, Wojtas1 napisał:

Możliwe żeby był jakiś wyłącznik czasowy żeby czasem akumulator się nie rozładował? 

Może tak być, pewnie trzeba podać zasilanie na 2 piny, ale które to nie wiem. Masz gdzieś model tego radia i dokumentację?

7 godzin temu, Wojtas1 napisał:

. A to jest tylko złączka czy jest tam jakaś elektronika?

Niee, to zwykła złączka. Możliwe że nie masz takich urozmaiceń, trzebaby sprawdzić w instrukcji/dokumentacji od radia.

Gieneq, dziękuję Ci za pomoc i zaangażowanie się w pomoc. Okazało się, że przyczyna tych problemów tkwiła w mini korozjach na płytce i przebiciach z jednej na drugą stronę Oczyściłem wypędzelkowałem i radio działa jak nowe! Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

• Lubię! 1
  • 3 lat(a) później...
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)
Dnia 28.11.2024 o 10:49, Majkel13307 napisał:

Jakie płytki trzeba przeczyścić żeby zadziałało tak, jak Tobie?

Drukowane.  😃 Jak w większości przypadków urządzeń elektronicznych które pracują od -30 do +70 st.C, wilgotną wiosną, jesienią i zimą do tego jeszcze wibracje spowodowane stanem dróg, pojawiają się "zimne luty", wykwity korozji i wiele innych zjawisk które widać po zdjęciu blach. Myślę że nie trzeba być wysokiej klasy fachowcem by wyłapać wiele takich miejsc widocznych gołym okiem, aczkolwiek zalecam użycie "lupy" (cokolewiek to znaczy).
Otwórz, zerknij i sam oceń.  Na pewno znajdziesz.

Edytowano przez KaDe

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...