Treker (Damian Szymański) Napisano Grudzień 31, 2020 Udostępnij Napisano Grudzień 31, 2020 Mam do rozdania kilkanaście kompletów noworocznych gadżetów FORBOT-a. W kompletach na pewno znajdzie się kalendarz + miks innych drobiazgów np. notesy, podkładki pod kubek, torby, zimowe ołówki itd. Przykładowa zawartość na poniższym zdjęciu. Chętnie oddam takie zestawy w ręce początkujących elektroników, którzy uczą się z naszych kursów. Oczywiście pokrywam koszt wysyłki na terenie Polski (kurier lub Paczkomat). Jak zdobyć zestaw gadżetów? Napisz odpowiedź w tym temacie i umieść w niej: Jedno zdjęcie, na którym widać Twoje stanowisko do nauki elektroniki. Nie ważne czy masz do dyspozycji cały warsztat, kawałek blatu kuchennego, czy biurko. Po prostu pokaż jak przebiega Twoja nuka. Pochwal się co tam akurat masz na płytce stykowej, nie wstydź się "elektronicznego bałaganu". Na zdjęciu musi być też widoczny zestaw do dowolnego kursu Forbota lub nasza książka. Napisz dlaczego zainteresowałeś się elektroniką i/lub jakie są Twoje pierwsze wrażenia - wystarczą 1-2 zdania. Spośród opublikowanych tutaj wiadomości wybiorę kilkanaście osób, które na początku stycznia otrzymają komplet gadżetów. Im lepsze zdjęcie, tym większa szansa, że komplet gadżetów trafi właśnie do Ciebie. Dokładną liczbę kompletów dobiorę adekwatnie do liczby zgłoszeń tak, aby wszyscy byli zadowoleni. Na zgłoszenia czekam do 6 stycznia włącznie. Na zachętę: pierwsze dwie osoby, których zgłoszenia spełnią powyższe 2 wymogi mają gwarancję otrzymania gadżetów. Uwaga 1: Będę się kontaktował z wybranymi osobami, aby podały adresy do wysyłek - proszę nie publikować takich danych na forum! Uwaga 2: Publikacja zgłoszenia w tym temacie oznacza, że wyrażasz zgodę na udostępnienie przesłanego zdjęcia wraz z opisem na naszym Facebooku Przykładowe zdjęcie, które będzie się kwalifikowało do akcji: 2
Popularny post Kaniaarka Grudzień 31, 2020 Popularny post Udostępnij Grudzień 31, 2020 Hej Elektroniką zacząłem sie interesować zupełnie przypadkiem. Najpierw jakieś książki, później szkolenia z branży systemów zabezpieczeń i smarthome, zmiana pracy dzięki temu. No i w końcu trafiłem na kursy Forbot. Są niesamowite i polecam każdemu. Pisane prostym językiem, nie jakiś technobełkot. Tak trzymać ekipo Forbot 3
Popularny post Nawrot Grudzień 31, 2020 Popularny post Udostępnij Grudzień 31, 2020 Cześć. Ostatnio przeglądając różne fora i strony internetowe natrafiłem na informacje o FORBOT. Ponieważ kiedyś miałem zamiar trochę zająć się elektroniką pomyślałem, że to ten czas. Opinie były dobre, więc zamówiłem zestaw dla początkujących. Wczoraj zaczęła się przygoda, narazie jest mega 4
Popularny post balgnor Grudzień 31, 2020 Popularny post Udostępnij Grudzień 31, 2020 Dzień dobry! Gdy tylko zauważyłem ten temat, uznałem, że to coś dla mnie. Na zdjęciu widać moje nowe, skromne póki co, stanowisko pracy. Elektroniką zainteresowałem się za sprawą żony (wróć, Mikołaja!), ponieważ pod choinkę dostałem zestaw Raspbery Pi 4, a jako że jestem kompletną nogą w tym temacie, zdecydowałem się również na kurs elektroniki na poziomie I. Nie mam jeszcze zielonego pojęcia o świecie, do którego właśnie wkraczam, jednak z racji tego, że uwielbiam się uczyć, mam nadzieję, że niedługo sytuacja się zmieni — teraz natomiast, stawiając swoje pierwsze kroki, czuję się jak dziecko, które dostało nową zabawkę. Pozdrawiam! 4
Popularny post int Grudzień 31, 2020 Popularny post Udostępnij Grudzień 31, 2020 Cześć! Akurat mam coś na warsztacie, to się pochwalę. Na zdjęciu trzy zmiksowane zestawy i zbudowany z nich sterownik serwa pozwalający wybrać jeden z trzech ustawionych kątów. Elektroniką interesuję się od podstawówki, ale dopiero teraz przechodząc kolejne etapy mam okazję pobawić się "namacalnie". Wcześniej tylko programy do symulacji i ostatnie kartki w zeszycie do polskiego. :D Szczęśliwego nowego roku! :) 5
Xioxtin Grudzień 31, 2020 Udostępnij Grudzień 31, 2020 Hej. Elektronika zawsze była gdzieś z tyłu mojej głowy. Przez wiele lat zniechęcała mnie jednak forma dostępnej wiedzy. Nic nie było dla mnie dostatecznie dobrze wyjaśnione i przystępne. Na stronę Forbot trafiłem przez przypadek (a może to jednak nie był przypadek? :)) To co w pierwszej chwili rzuciło mi się w oczy to darmowe lekcje w których są bardzo dobrze wyjaśnione zagadnienia ze świata elektroniki. Cała teoria jest więc dostępna od samego początku za darmo - nie kupujemy więc kota w worku. Cały kurs jest jednak tak dobrze przygotowany, że naprawdę szkoda nie wydać tych kilku groszy na pakiet niezbędnych elementów i zacząć "zabawę" z elektroniką 2
Popularny post MariuszW Grudzień 31, 2020 Popularny post Udostępnij Grudzień 31, 2020 Cześć. Elektronika jest mi bliska od czasów szkoły średniej, ale szczerze mówiąc wtedy średnio ją kumałem. W obecnej pracy często musiałem przypominać sobie jakieś podstawy sprzed lat i tak trafiłem na stronę Forbot, gdzie wyrywkowo przeglądałem potrzebne mi zagadnienia. W pracy mam też kolegów, którzy programują sobie Arduino na różne sposoby i stwierdziłem, że może by to było coś dobrego dla mnie i dla moich dzieci. No i tak zacząłem - przeszedłem dwa poziomu kursu Forbota i strasznie mnie to wciągnęło, bo kurs faktycznie jest pisany językiem zrozumiałym i zakres wiadomości jest bardzo celnie dobrany i rozłożony na poszczególne części. Po kursie poczułem niedosyt i zakupiłem sobie przeróżne czujniki, moduły komunikacyjne itp., i teraz próbuję tak "edukacyjnie" programować, żeby poznawać możliwości (sprzętowe i swoje własne ). Załączone zdjęcie jest screenem z filmiku, na którym testowałem układ czujnika odległości ze wskaźnikiem dźwiękowym i diodowym. 3
Popularny post Lusia Styczeń 1, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 1, 2021 Cześć! Swoją przygodę z elektroniką rozpoczęłam podejmując studia na politechnice. Początkowo było bardzo ciężko i nie miałam umiejętności praktycznych, dlatego postanowiłam zacząć uczyć się podstaw na własną rękę. Kupiłam pierwszy zestaw z arduino i wtedy zaczęłam odkrywać kolejne tajemnice tej fascynującej dziedziny. Po przerobieniu pierwszego kursu nadszedł czas na kurs arduino 2 oraz raspberry. Teraz realizuję własne projekty w oparciu u mikrokontrolery AVR i STM32. Na zdjęciu kostka RGB sterowana za pomocą µC Atmega8 Pozdrawiam! 3
Popularny post w4n4a Styczeń 1, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 1, 2021 Mam dopiero 7 lat tata bawił się arduino i dał mi jedną diodę LED chciałem dowiedzieć się dlaczego świeci. Rodzice zakupili mi zestaw podstaw elektroniki i tak zacząłem moją przygodę. 5
Popularny post husarz123456789 Styczeń 1, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 1, 2021 Pod koniec gimnazjum zastanawialem się jaka szkołe średnią wybrać. Lubiłem i lubię nadal bardzo matematyke, ale z samej matematyki nie idzie wyżyć za bardzo więc pomyślałem, że technik mechatronik będzie dobrym wyborem. Okazało się to najlepszą opcją jaka mogłem wybrać. Wtedy też przy okazji trafiłem na tą stronę i zrozumiałem bardzo dużo. 4
Popularny post PiotrSady Styczeń 2, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 2, 2021 Witam! Do elektroniki ciągnęło mnie od dawna, a na zestaw Forbot trafiłem przypadkiem w internecie , zainteresował mnie więc postanowiłem zamówić ponieważ chcę się zająć tym na poważnie. Oto moja namiastka domowego warsztatu.Pozdrawiam! 3
Popularny post Slawekg2007 Styczeń 2, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 2, 2021 Witam serdecznie. Obecnie jestem w trakcie kursu Arduino i próbuję ugryźć mój pierwszy serwomechanizm, jednak po podpięciu baterii 9v dostaje komunikat "Podczas ładowania szkicu wystąpił błąd avrdude: ser_open(): can't set com-state for "\\.\COM3" Ale mam nadzieję że niedługo znajdę rozwiązanie Co do samej elektroniki, ostatnio doszedłem do wniosku że potrzebuję jakiejś twórczej pasji, aby nie spędzać całych dni na grach i serialach Ale muszę się przyznać że się wkręciłem i nawet polubiłem ponownie programowanie na nowo, nie mogę się doczekać dalszej nauki oraz momentu jak zacznę tworzyć roboty. Pozdrawiam 3
Popularny post Grzechu Styczeń 2, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 2, 2021 Cześć wszystkim. Na razie zestawy czekają na mnie w domu ze względu na pobyt za granicą. Plan jest jednak taki aby zachęcić syna do pogłębiania wiedzy jaką zdobywa obecnie w technikum. Z niecierpliwości sam przeczytałem już połowę kursu elektroniki poziomu I. Mam nadzieję że synowi spodoba się tak samo jak mnie I pomoże w zrozumieniu zagadnień, które są w kursie przedstawione w tak przystępny sposób. Pozdrawiam. 3
Popularny post marbor Styczeń 2, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 2, 2021 Hej Mam na imię Damian. Mam już 8 lat i interesuję się elektroniką odkąd dostałem od chrzesnego koszulkę z napisem "DAMIAN ELEKTRYK" jak jeszcze byłem w przedszkolu. Kocham te płytki, diody i kabelki 4
Popularny post wupex Styczeń 3, 2021 Popularny post Udostępnij Styczeń 3, 2021 Cześć, Początek roku to dobry czas aby rozpocząć realizację planów, które już wcześniej były w głowie. Zestawy z Forbota idealnie spełnią to zadanie. Celem będzie wykonanie kursów a następnie opracowanie i zbudowanie własnego projektu. Może uda się wykonać własnego robota, pojazd zdalnie sterowany lub urządzenie sterowane z androida. Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam 3
Pomocna odpowiedź